Na e-mail naše redakcije je pristigao novi dopis “Freelancera” iz Bosne i Hercegovine kojeg prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Već danima šaljemo mailove, zovemo, javljamo se lično, ali odgovore ne dobijamo. Konačno smo shvatili bezobrazluk i lukavost državnih organa koji loptice prebacuju jedni na druge, a što će na kraju omladina ispaštati, nikoga ne zanima. Podršku dobivamo sa svih strana ali postavlja se pitanje: zašto SDA i HDZ ne žele odgovoriti na naša pitanja? Misle li da nismo vrijedni njihove pažnje? Možda misle da ako budu dovoljno dugo šutjeli ovo će se samo riješiti. E pa draga gospodo, NEĆE!

Mjesec dana se borimo, tražimo odgovore, dok se pojedinci skrivaju iza nejasnih paragrafa zakona. Jesu li doveli BiH pred bankrot pa pljačkaju omladinu? Dok se druge države grčevito bore da svoju omladinu obezbijede i zadrže, naša vladajuća koalicija ih očito želi prvo opljačkati, pa onda natjerati na iseljenje, tamo gdje će ih se znati cijeniti i poštovati.

Na osnovu svega toga zaključujemo da im omladina nije bitna, ali vjerujte nam, bitniji smo nego što mislite! Postavlja se pitanje: ako ne mare za nama, da li će sutra mariti za Vama, koji ovo čitate i nijemo posmatrate? Jeste li Vi sutra sljedeći na listi ovaca za punjenje budžetskih rupa i raskošnih života političara?

Pitanja na koja tražimo hitan odgovor su sljedeća:

  • Zbog čega direktor PU FBiH Šerif Isović, nije uputio niti jednu primjedbu na pravilnik koji je donijela ministrica finansija? Ovlasti mu to dozvoljavaju, pozicija mu to i nalaže, iako je nastupima u medijima više puta izjavio, kako je isti pravilnik donešen bez uključenosti PU FBiH, bez njihovog mišljenja, isti pravilnik koji, kako je kazao, nije dobar?
  • Zbog čega Federalno ministarstvo finansija na čelu sa Jelkom Miličević (HDZ) prilikom izrade pravilnika nije vršilo nikakve konsultacije sa organima izvršne vlasti?
  • Zbog čega Federalno ministarstvo finansija na čelu sa Jelkom Miličević (HDZ) prilikom izrade pravilnika nije uvažilo 20% rashoda samozaposlenima?
  • Kako je Federalno ministarstvo finansija u svoj pravilnik uvrstilo pojam samozaposlenik, kada je u odgovorima na pitanja iz EU integracija država BiH odgovorila da ovaj termin ne poznaje?
  • Zbog čega se priča o freelancerima koji su prethodnih godina uplaćivali porez na dohodak kada nije postojao 100% legalan način da se to učini?
  • Zašto vladajuće strukture ne razmišljaju dugoročno? Retroaktivno oporezivanje donosi samo kratkoročnu dobit, a mnoge mlade ljude demotivira za budući rad i vraća ih tri godine unazad.
  • Zbog čega vladajuće strukture ne žele surađivati sa ovom grupom ljudi te se posvetiti pronalasku rješenja, koje bi retroaktivno oporezivanje poslalo u zaborav?
  • Zašto se ne pristupi kvalitetnijem uređenju ove oblasti u koju bi uključili i osobe iz ovog sektora?
  • Zbog čega se opstruira sazivanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi?
  • Zašto Edin Mušić (SDA) i Mladen Bošković (HDZ) ne sazovu vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH? Zašto ne zaštite omladinu?

Freelanceri Bosna i Hercegovina