Javne nabavke u uslovima pandemije koje su vršene mimo uobičajenih procedura Zakona o javnim nabavkama u fokusu su javnosti u našoj zemlji. Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u izvještaju je otkrila kako je zaštitne vizire nabavljala za vrijednosti koje su, pokazalo se, dvostruko veći od tržišnih.

U izvještaju koji je FUCZ dostavio Komisiji za sigurnost Federalnog parlamenta o provedenim nabavkama tokom pandemije navedena je i nabavka 10.000 komada vizira po cijeni od 105.300 KM ili 10,50 KM po komadu. Nabavka je realizirana odlukom direktora Fahrudina Solaka, a viziri su kupljeni od kompanije Patrio iz Visokog.

Kako piše portal Akta.ba objavljene cijene iznenadile su proizvođače vizira u našoj zemlji koji se bore za svoje mjesto na tržištu i koje kažu da se na veću količinu viziri prodaju po cijenama od pet ili šest KM.

Vlasnik jedne od firmi koja je među prvim u BiH pokrenula izradu vizira, kazao je kako je na veće količine njegova firma davala popuste kupcima, pa čak i 100 gratis vizira uz kupovinu 1000 komada, tako da je stvarna cijena vizira na kraju bila oko šest KM bez PDV-a.

Kaže da na tržištu ima i jeftinijih vizira, od onih koje radi njegova firma. Cijene zavise od kvaliteta materijala koji se koristi za njegovu izradu, tako da je nakon svih priča o javnim nabavkama FUCZ-a u dilemi, da li su nabavljali najkvalitetnije materijale ili one na kojima će najviše zaraditi.

“Cijena 10 KM, može biti samo ukoliko kupujete jedan-dva komada. Definitivno, cijena od 10,50 nije opravdana”, kazao je predstavnik jedne kompanije.

Kompanija Patrio iz Visokog za FUCZ u ovom period isporučila je i hiljadu zaštitnih odjela za 175.500 KM, 20 ručnih medicinskih kamera za mjerenje tjelesne temperature za 77.220 KM, te 50 hiljada zaštitnih odjela drugog tipa za skoro dva miliona KM čija se isporuka još čeka.

Patrio d.o.o. kompanija je koja je registrovana u Visokom, a navodi se da je riječ o proizvodnom, prometnom i uslužnom društvu. Kao odgovorna osoba i osnivač nadležni registri spominju Sulejmana Abazovića.

Izvor: Klix.ba