Pod oznakom “Hapsiti oprezno” nalaze se imena pet bjegunaca i to Ahmeta Grahovića, Krste Markovića, Josipa Perića, Jasmina Hozanovića i Ahmeda Zuhaira

U odnosu na 2018. godinu kada su se na zvaničnoj stranici Federalne uprave policije nalazila imena 123 bjegunca, danas taj broj iznosi 46. Traga se za počiniteljima različitih krivičnih djela, od zloupotrebe ovlasti, silovanja, ubistva, šumske krađe, razbojništva, krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, do krađa te dilanja droge.

HAPSITI OPREZNO
Na listi se nalaze i dvije žene i to Kristina Vučan, koja se tereti za pranje novca, odnosno da je s majkom Zoricom hakirala livanjsku firmu i s računa skinula oko 50.000 KM. Novac su prebacile na više svojih računa, a kako je prevara brzo otkrivena, pojedini računi su blokirani. Aldijana Dizdarević neuhvatljiva je godinama. Tereti se za pokušaj ubistva, odnosno da je u septembru 2011. u mjestu Kumarice kod Velike Kladuše iz ručno izrađene puške ispalila hitac u N. S. i teško ga ranila. Zbog istog krivičnog djela policiji iz ruku izmiče i Hasan Koštić iz Velike Kladuše za kojim je potjernica raspisana zbog prinudnog sprovođenja u KPZ Zenica na izdržavanje kazne zatvora od sedam godina.

Pod oznakom “Hapsiti oprezno” nalaze se imena pet bjegunaca i to Ahmeta Grahovića zbog krivičnog djela silovanje, Krste Markovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potom Josipa Perića za kojim se traga zbog nasilničnog ponašanja i teške krađe, te Jasmina Hozanovića, koji se tereti za ubistva, i Ahmeda Zuhaira, državljanina Saudijske Arabije. Osim Zuhaira, među bjeguncima sa stranim državljanstvom su i Italijan Giovani Filippo, Aslan Imami, državljanin Turske, te Ahmed Chwihne, Sirijac koji se traži zbog pokušaja ubistva. Naime, aktom Općinskog suda u Sarajevu za njim je izdata međunarodna potjernica i to zbog neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne na koju je pravomoćno osuđen još 1996. u tadašnjem Višem sudu u Mostaru.
VAN BIH
Objavljena potjernica ne sadrži fotografiju osobe za kojom se traga, a s obzirom na to da se traže hapšenje i ekstradicija, pretpostaviti je da se tražena osoba nalazi van granica BiH. Među strancima za kojim se traga je i Slovenac Jarc Primož, osumnjičen za tešku krađu.
Traga se još i za Izudinom Alićem, Draškom Erbezom, Damirom Trifkovićem, Emirom Brkićem, Đorđom Arežinom, Jovanom i Kostom Bjelotomićem, Kenanom Hajdarevićem, Krunoslavom Borićem, Brunom Hodakom, Ibrom Topićem…

Izvor: Oslobođenje.ba