Buduća vakcina protiv COVID-19 trebalo bi da bude dostupna tamo gde je najpotrebnija, a ne samo zemljama koje budu mogle najviše da je plate, istakao je milijarder i filantrop Bill Gates.

On je rekao da su svijetu potrebni lideri sposobni da donose teške i odgovorne odluke o pitanjima distribucije, koja se mora oslanjati na pravičnost, a ne na tržište.

U stotine projekata širom svijeta na razvoju vakcije protiv korona virusa, vlade i privatnici uložili su do sada milijarde dolara.

Postoji međutim zabrinutost da bi bogatije države mogle da ostave siromašne praznih ruku.

“Ako lijekove i vakcinu dobiju oni koji najviše plate, a ne oni kojima je najpotrebnije, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju”, ocijenio je Gates.

N1

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.