Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH


Od danas žene u BiH mogu uraditi Serenity test, kompanije Genoma, kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke i raka jajnika po cijeni od 590 eura, putem CryoSave-a vodeće europske i svjetske porodične banke matičnih ćelija

Serenity test je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika žene dobivaju informaciju da li nose genetsku mutaciju odnosno predispoziciju za obolijevanje. Pouzdanost rezultata je od 99,99 % i oni stižu u roku 2 sedmice.

Serenity (2)

Ovaj test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice (unutrašnje strane obraza). Cijena testa je od 590 eura i trenutno je najpovoljniji u našem regionu.

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena.
Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do veoma niske stope preživljavanja pacijentica.
Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju.

Serenity  1

Test Serenity spašava živote identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Ovaj test je prekretnica u preventivnoj medicini.

Serenity test kompanije Genoma, europskog lidera za genetske analize, žene u BiH će moći uraditi putem CryoSave-a, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce, koja se zajedno sa Genomom nalazi u Esperite grupaciji.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...