Više od 150 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica provelo je noć u utrobi jame. Gladni, iscrpljeni i iznemogli, rudari su poručili kako odbijaju izaći iz jame do daljnjeg.

Žele pošteno zarađen hljeb sa sedam kora, odnosno da im se isplate plaće i topli obroci.

Na društvenoj mreži Facebook, u znak solidarnosti sa rudarima, najavljen je javni skup, odnosno poziv na mirno okupljanje svih građane Zenice.

– Cilju je pružiti podršku našim rudarima. Skup će biti održan u petak, 13. septembra, u 12 sati, ispred kapije rudnika. Svi su pozvani i željeli bismo da se okupimo u što većem broju i jednostavno svojim prisustvom poručimo “uz vas smo” i “jer svi mi zaslužujemo bolje” – stoji ma Facebook događaju.

Podsjetimo, zenički rudari od jučer su, tačnije od 15 sati, stupili u štrajk glađu. U pogonima Stara jama i Stranjani nalaze se tri smjene rudara.

Zbog iscrpljenosti, do sada je Hitna pomoć ukazala pomoć trojici rudara i to dvojici komorata pogona Stara jama i jednog komorata u Stranjanima.

Dok im se ne isplate plaće i topli obroci, rudari su poručili da ostaju u utrobi zemlje.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba