Južnokoreanac Duk Hi Li ušao je u historiju – u ponedjeljak je u Vinston Salemu postao prvi gluhi teniser koji je pobijedio u meču na ATP turniru.

Južnokorejski 21-godišnji teniser je slavio u prvom kolu turnira, i to nakon što je meč prekinut na pet sati zbog oluje, protiv Švicarca Henrija Laksonena sa 7:6 (7/4), 6:1. To je njegova prva pobjeda na Turu u karijeri.

– Ljudi su me zezali zbog mog hendikepa. Govorili su mi da ne bi trebalo da igram. To je stvarno bilo teško, ali moji prijatelji i moja porodica su mi pomagali. Htio sam pokazati svima što mogu da učinim – izjavio je nakon pobjede Li.

Zbog hendikepa nije mu bilo lako. Ne može da čuje linijske i glavnog sudiju, koji govori rezultat. Osim toga, ne čuje zvuk loptice.

Van terena također je imao poteškoća i bila mu je potrebna pomoć za razumijevanje pitanja novinara. On ne zna znakovni jezik, jer je naučio čitati južnokorejski s usana još dok je bio dijete, a njegov način komunikacije teško je razumljiv čak i Južnokoreancima.

– Moja je poruka za sve hendikepirane da ne se ne obeshrabruju. Ako omogućite sredstva, možete sve učiniti – dodao je igrač, inače 212. na ATP listi.

Lija u drugom kolu čeka 40. igrač svijeta Poljak Hubert Hurkač.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba