Rođen u Kaknju sa zagrebačkom adresom

U seriji “Novine” glumi glavnog urednika

Zijad Gračić, glumac iz Kaknja sa zagrebačkom adresom, u posljednjih nekoliko godina jedno je od najupečatljivijih lica u regionalnim TV serijama.

Jedna od posljednjih uloga, koja ga je proslavila, je uloga glavnog urednika Martina Vidova u seriji “Novine”, čija se druga sezona završila, a uskoro počinje snimanje treće.

Kralj sapunica, kako, inače, Gračića zovu, iz svog zagrebačkog doma dao je intervju za “Dnevni avaz”, u kojem je govorio o seriji, ulogama, filmu, porodici, društvu, ali i o rodnoj zemlji.

Presjek društva

– Veoma smo zadovoljni reakcijama publike. Reakcije su, zapravo, zanimljive utoliko što sadrže komentare tipa da je serija uspjela napraviti proizvod koji je, prema svim segmentima, obuhvatio presjek našeg društva i događanja u njemu, što, ako ćemo ruku na srce, nije lako. Nije bitna samo forma nego i to da smo došli do toga da komentiramo neke bolne i iskrene spoznaje kroz koje prolazi Hrvatska – govori nam Gračić.

Kako doživljavate urednika Martina Vidova?

– Uloga novinara me je negdje obilježila, jer sam se u nekoliko navrata kroz karijeru pojavljivao u sličnim rolama, ali mi je lik Martina nekako tu profesiju dobro približio. S druge strane, zanimljivo je i to što je reditelj Dalibor Matanić uspio da sve nas prikaže s one druge, privatne strane. Martin Vidov ima promašen i nerealiziran privatni život, kao i njegove kolege i političari.

Hoće li uskoro biti neka uloga u filmu?

– Nisam vam ja nešto za to. Jednostavno sam tokom karijere pravio više izleta prema filmu, ali nisam odbijao nego, jednostavno, nisam pozivan. Inače, imam svoje mišljenje o filmu i filmskoj industriji uopće. Mislim da naši prostori nemaju baš uvjete za kvalitetan iskorak, zato što smo male sredine i imamo mala sredstva.

Pozorište i TV

Zašto niste dobivali ponude za uloge u dugometražnim ostvarenjima?

– To je tako i eto. Naravno, mogu špekulirati i nagađati, ali vjerujte mi, ima i toga što sam strog kritičar pa, vjerovatno, ovi moji odgovori dođu do nekoga. Inače, kako sam već rekao, nemam neko veliko mišljenje o filmskoj produkciji s ovih prostora i to je tako. Ali, svakako imam o pozorištu i televiziji, zato me u ova dva medija i ima dosta.

Dolazite li u BiH?

– Da, dolazim, ali privatno. Nažalost, u BiH imam još samo brata, jer je tata umro prošle godine i, tako, sve se mijenja. Brat živi u Sarajevu i svakako kod njega često navratim. Moram reći da ja nikad Bosnu neću zaboraviti, neću izbjegavati dolazak u rodnu zemlju, ali samo privatno, a ne poslovno.

Za kraj, koliko imate vremena za sebe i porodicu?

– Dosta sam samozatajan u smislu sebe i porodice, ali uglavnom slobodno vrijeme provodim sa suprugom i djecom. Pronađem vrijeme za porodicu, ali i za profesionalni rad.

U pripremi treća sezona

Šta je aktuelno u pozorištu i na televiziji?

– Igram stare predstave i čekam neke rezultate u vezi sa serijama. Također, trebali bismo snimati i treću sezonu “Novina” pa je to sad u pripremi i čekamo realizaciju.

Slični, a različiti

– Svaka sredina bivše nam Jugoslavije prolazi, na neki način, različite situacije, iako ima tu dosta zajedničkog. I to je možda bit serije “Novine”, što oslikava dio problema i događanja u političkim previranjima, ustvari zajedničkim i sličnim problemima – kaže Gračić.