Soko lastavičar ili latinski Falco subbuteo svio je gnijezdo na vrhu “Avaz Twist Towera”, najviše i najatraktivnije zgrade u ovom dijelu Evrope, na 175 metara visine.

Prema riječima stručnjaka za ptice Dražena Kotrošana, koji je ujedno i predsjednik Ornitološkog društva “Naše ptice”, karakteristično je za ovu vrstu ptica da gnijezdo prave na drveću, u planinskim područjima, izbočinama stijena, ali i da koriste napuštena gnijezda drugih ptica, najčešće vrana, što je u ovom slučaju, najvjerovatnije, u pitanju.

Obično soko snese troje jaja sa smeđim pjegama. Nakon što se ptići izlegu, majka vodi brigu o njima i donosi im hranu. 

– Soko lastavičar se hrani pretežno manjim pticama, šišmišima, velikim insektima, ali i malim sisarima – kazao je ornitolog Kotrošan.

U gnijezdu su bila tri ptića, ali je jedan već napustio gnijezdo na vrhu tornja. 

U snimcima ptica ćemo, nažalost, uživati još malo, jer kako pojašnjava ornitolog, soko lastavičar je ptica selica. 

– Kad krene migracija, otići će u toplije krajeve, a na proljeće se vraćaju. U septembru počinju seobe lasta, s kojima se i soko lastavičar seli iz naših krajeva – kazao je Dražen Kotrošan.

Podsjetimo, “Avaz Twist Tower” treći je avangardni objekt kojim je u šest godina kompanija “Avaz” uljepšala Sarajevo.

Arhitektonsko remek-djelo Faruka Kapidžića “Avaz Twist Tower” najviša je zgrada u regionu i jedan od najspektakularnijih objekata u cijeloj Evropi, a otvoren je u maju 2009. godine.

“Avaz Twist Tower” je, uz Baščaršiju, postao nezaobilazni detalj na turističkoj karti Sarajeva i cijele BiH.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba