Godina uzaludnog rada: Crnogorci zapljenom kokaina u Baru uništili akciju američke DEA-e

avaz.ba

Američka DEA godinu je vodila operaciju kontrolirane isporuke blizu 40 kilograma kokaina u sistemu za hlađenje kontejnera koji se naputovao svijetom, dok im crnogorski carinici, vjerovatno nehotično, nisu pokvarili posao.

Kontejner s kokainom koji je prošlog mjeseca zaustavljen u barskoj luci već nekoliko puta stizao je na teritorij Crne Gore, a otkrićem droge carinici su, najvjerovatnije nehotično, “provalili” akciju američke Agencije za borbu protiv šverca narkotika (DEA) koja traje oko godinu, saznaju “Vijesti”.

– Najmanje pet puta je taj kontejner s kokainom bio u Crnoj Gori – rekao je “Vijestima” izvor blizak istrazi.

Crnogorski carinici otkrili su 14. juna 32 pakovanja kokaina u kontejnerskom dijelu barske luke u kontejneru s bananama.

– Carinski službenici su, analizom rizika, odredili za pregled dva kontejnera s bananama koja su iz Ekvadora, preko Malte, pristigla u Luku Bar. Pregledom, uz upotrebu skenera, u dijelu kontejnera namijenjenom za hlađenje (frigo prostor) uočena je sjenka čija je boja ukazivala na postojanje materije organskog porijekla. Carinski službenici su potom pristupili fizičkoj kontroli i otkrili sumnjivu materiju za koju se osnovano sumnja da je opojna droga kokain u količini od 32 pakovanja od po jedan kilogram – saopćila je Uprava carina nakon zapljene.

Droga je, prema nalogu tužilaštva, predata Upravi policije, koja je istog dana saopćila da je bruto težina pošiljke 38,8 kilograma.

DEA pustila pošiljku da bi vidjela kome ide

Izvori “Vijesti” tvrde da je DEA provodila operaciju kontrolirane isporuke, kada se pušta pošiljka droge da bi se vidjelo kome je namijenjena i tako razotkrio čitav lanac krijumčarenja, od pošiljaoca do dilera naveliko na krajnjem odredištu.

To je navodno rađeno u saradnji s nekim policijama država u regionu, uključujući bosansku. Nije jasno kada je tačno i gdje kokain prvi put smješten u prostor za hlađenje kontejnera.

– To traje više od godinu. Moguće je da je neko davno otkucao operaciju DEA-e, čim je kontejner s drogom toliko vremena plovio svijetom, a da niko nije pokušao da preuzme kokain – rekao je jedan sagovornik “Vijesti”.

Propust carinika

Ekspert s kojim su “Vijesti” razgovarale rekao je da je trebalo da carinici obavijeste policiju prije nego što su dopustili da desetak osoba, uključujući špeditera, prisustvuje fizičkom pregledu kontejnera, kada su skidali zahrđale šarafe s pregrade iza koje se nalazi rashladni sistem kontejnera, kako je rekao izvor blizak istrazi.

Kontejner pripada “Maersku”, najvećoj kompaniji na svijetu za kontejnerski transport robe brodovima i kopnom.

“Maersk” proizvodi rashladne kontejnere koji služe za transport kvarljive robe. Kontejneri se iznajmljuju špediterima koji ugovaraju transport pošiljke za klijente, sačinjavaju prateću dokumentaciju i isporučuju teret krajnjim primaocima.

– Sedmično u barsku luku stigne oko 50 kontejnera s bananama. U ovu luku stižu banane za Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu – rekao je izvor iz vrha policije “Vijestima” kada je otkrivena pošiljka kokaina.

Crnogorska policija je 15. juna saopćila da su ispitali više osoba u vezi sa spornim kontejnerom. Izvor iz policije saopćio je da su saslušani vozač kamiona koji je trebalo da preuzme kontejner, špediter i pomorski agent. Svi su negirali da imaju bilo kakve veze s pošiljkom kokaina.

– U koordinaciji s nadležnim tužiocem policijski službenici provode daljnje policijsko–tužilačke aktivnosti u ovom predmetu, usmjerene na identificiranje osoba koje su uputile pošiljku s kokainom, kao i osoba koje su je trebale preuzeti radi daljnjeg neovlaštenog stavljanja u promet – saopćeno je iz Uprave policije.

Nije jasno je li crnogorska policija znala za operaciju DEA-e prije nego što je Uprava carina otkrila kontejner s kokainom.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...