Prigodnom manifestacijom Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH obilježila je danas 27. godišnjicu stradanja Vijećnice, kao i bogatog knjižnog fonda čiji je veliki dio otišao u nepovrat u noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine.

Nekadašnji hram knjige i znanja zapaljen je 1992. godine, kada je, uprkos trudu vatrogasaca i uposlenika biblioteke, uništeno oko dva miliona bibliotečkih jedinica.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, pozdravljajući prisutne, istakao je da je u noći kada je zapaljena Vijećnica gorjelo dokumentaciono naslijeđe BiH, dok su slike ovog stravičnog prizora obišle cijeli svijet.

– Barbarsko uništenje jedne od najljepših riznica kulturnog naslijeđa na Balkanu. Unutrašnjost je bila potpuno uništena u nemilosrdnoj vatri koja je uslijedila nakon granatiranja. Prošlo je 27 godina otkad je Vijećnica postala simbol urbicida, kulturocida, bibliocida, a slike zapaljene biblioteke u živom sjećanju mnogih su i danas – kazao je Ovčina.

Dodaje kako je žalosno da moraju tražiti odobrenje da jednom godišnje dođu u Vijećnicu umjesto da budu tu svakodnevno na svojim radnim mjestima.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba