Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i 27. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacija Skupštine i Vlade KS položiće cvijeće, između ostalog, na mezarju Kovači i na Spomen obilježju ubijenoj djeci Sarajeva.

Na današnji dan 1992.godine specijalne jedinice tadašnje JNA pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, a borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji.

Oko 13 časova tenkovi JNA krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Sarajeva. Tenkovi su zaustavljeni, a svijet je obišla slika tramvaja u plamenu. Tog dana je zapaljena i izgorjela i zgrada glavne pošte u Sarajevu.

Istog dana zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, koji se vraćao sa pregovora iz Lisabona. Njega je na sarajevskom aerodromu zarobila JNA, a potom je odvezen u Lukavicu, odakle se javio u program TV Sarajevo.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, poslije 47 godina, 2. maja 1992. godine u Sarajevu je označena vazdušna opasnost. Od tog dana Sarajevo je bilo pod opsadom, bez hrane, struje i vode. Presječene su komunikacije, a grad je bio svakodnevno granatiran. Opsada je trajala 1.460 dana.

(Izvor: BHRT)