Grupu Poklonimo golubove formiralo je nekoliko golubara državnih šampiona. Želja im je da viškovi iz golubarnika nađu put do mladih golubara

Gajiti golubove je raritet. Vrijeme pandemije je i u ovom hobiju napravilo pometnju, ali snalažljivi i inteligentni golubari su našli model. Zeničanin Hasan Omeragić jedan je od osnivača i administratora Facebook grupe Poklonimo golubove koja je povezala mnoge gradove u Bosni i Hercegovini.

– Uspjeli smo povezati golubare Brčkog i Bugojna preko Tešnja, Ugljevik i Teočak preko Modriče sa Zenicom. A u pitanju su golubovi. Brodski prevrtači, takle i druge rase koje se gaje na ovim našim prostorima. I ko to može. FB grupa Poklonimo golubove za nepuna dva mjeseca uspjela je pronaći i udomiti više od 300 golubova. Radi se o rasnim golubovima, kako sportskim tako i izložbenim. Akcija još traje, kazao je Omeragić.

Uključili su u rad općinskih udruženja najmanje 30 novih članova, uglavnom mlađih ljudi, koji žele afirmaciju, kreativnost i sport u kome “pored želje i volje moraju imati mnogo znanja o biologiji, fizici, hemiji, ali i o veterini, klimatologiji, strujama vjetrova i još mnogo čemu”. Grupu je formiralo nekoliko golubara državnih šampiona.

– BiH ima svjetskog šampiona u takmičenju birmingham rolera. Naš čovjek je prošle godine sa golubovima u rasi tipler letio preko 20 sati, sa srpskim visokoletačima u BiH se postigao izvrstan rezultat preko 12 sati. Kod budimpeštanskih visokoletača je veliki sportski događaj susret Tuzle i Zenice. O poštardžijama da ne govorimo. Najmanje 28 klubova radi i okuplja ljubitelje ovog sporta, priča Hasan Omeragić, koji je prošle godine bio šampion u prevrtačima rase takla.

Grupa Poklonimo golubove uspjela je udomiti zavidan broj golubova u Hrvatskoj i Srbiji, a planiraju edukacije i dogovore za narednu sportsku sezonu.

Izvor: Oslobođenje