INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. “Na gostovanju” kod Index Sporta danas je Jānis Vītols, vrli poznavatelj događanja u latvijskom nogometu, koji godinama prati FK RFS i novog trenera Gorice Valdasa Dambrauskasa te iz prve ruke za Index Sport analizira dolazak mladog trenera u hrvatskog prvoligaša i općenito u HNL.

PRIJE samo mjesec dana, nakon najbolje sezone u povijesti kluba (osvojili su Kup Latvije i završili 2. u prvenstvu), 43-godišnji litvanski specijalist Valdas Dambrauskas nagrađen je novim dvogodišnjom ugovorom s klubom FK Rīgas Futbola Skola. Prije dva dana, u trenutku priprema za novu sezonu koja će krenuti 15. ožujka, pojavila se vijest da su FK RFS i Valdas Dambrauskas dogovorili raskid suradnje te da on odlazi u Hrvatsku.

Ranije, u prosincu 2017. godine, Valdas Dambrauskas imenovan je novim trenerom FK RFS-a koji je prethodnu sezonu završio na petom mjestu u prvenstvu Litve. Sada klub napušta. Kao što mi to sada nema smisla, nije mi imalo smisla ni kad ga je preuzeo, pogotovo jer je pomogao izgraditi Vilnius Žalgiris u najjači litvanski klub s kojim je osvojio dvije prvenstvene titule i njihov Superkup. 

Dambrauskas je tim uspjesima izgradio ime i prometnuo se u top mladog trenera na Baltiku sa zavidnim CV-jem koji je poznat po tome što je brzo učio i mnogo radio kako bi stekao nova znanja i time napredovao. Zašto bi takav trener napustio Žalgiris i preuzeo FK RFS? Tek sada shvaćam da je htio novi izazov nakon što se dokazao u Litvi. 

Inteligentan tip, trener nove škole, ali ne zanemaruje ni staru školu

Nije mu bilo lako ovdje u Latviji, posebno ove sezone. S klubom je imao mnogo uspona i padova, navijači su ga prozivali za neke stvari, ali on se dokazao i kupio si vrijeme osvojivši Kup Latvije koji je ujedno bio i prvi trofej u povijesti tog kluba. Valdas je napustio Žalgiris, koji je bio daleko i još uvijek je, veći klub od RFS-a u potrazi za novim izazovom. Sada to isto želi napraviti u Hrvatskoj s Goricom. 

Dambrauskas je vrlo inteligentan i temelji svoje principe na modernoj nogometnoj teoriji. Samo mali detalj – statistički ima vrlo malo smisla tražiti od ekipe da upućuje udarce iz dalekih pozicija (on, vjerujte mi, poznaje statistiku jako dobro), stoga za zadatak svojoj ekipi daje da pronalazi kvalitetne pozicije iz kojih će šutirati kako bi smanjio broj dalekometnih pokušaja, a kvalitetnijim pozicijama povećao i šansu, odnosno vjerojatnost za pogodak svoje ekipe. 

Gledajući njegovu trenersku filozofiju i njega samoga, riječ je o vrlo inteligentnom treneru koji voli čitati knjige, igrati šah i društvene igre. Primijetio sam da je tijekom konferencija za novinare uvijek iznova ponavljao jednu te istu stvar, a to su riječi – balans i pozicije. Valdas je ono što zovete trenerom nove škole. Njemu se sve vrti oko analitike i statistike, ali pritom ne zaboravlja vrlo važnu metodu stare škole, a to je komunikacija s igračima. On zna vrednovati njihove kvalitete i kvalitete momčadi i ako je netko od nula do 24 u nogometu, onda je to Dambrauskas. Sa svim svojim srcem. Njegove trenerske metode su iznimno zanimljive.

Njegova posvećenost detaljima je zapanjujuća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vrti se sve oko posjeda lopte, već je cilj pronalaziti što bolje i kvalitetnije pozicije za udarac, a ne trošiti lopte na uzaludne dalekometne pokušaje. Da nije sve u posjedu lopte kod Valdasa, govori i činjenica da je trener koji se ne libi staviti u sastav dva snažna i visoka napadača i preskakati igru, ako je to potrebno. Njegova posvećenost detaljima je zapanjujuća, a ako igrači to prihvate i odrađuju posao prema njegovim uputama, rezultat gotovo nikad ne izostane. 

“Mnogi treneri se koncentriraju samo na vlastitu momčad u pripremi utakmice. Logika je ovakva: mi ne možemo kontrolirati što oni rade. Mislim da je suprotno točno, protivnik će biti toliko dobar koliko im dopustiš da bude”, tvitao je Dambrauskas nedavno. 

Iz ovog se vidi kakav je on trener, koje metode koristi, u što vjeruje i što želi od svojih igrača. Što se može očekivati od Gorice pod njegovom palicom? Dambrauskasove ekipe poznate su po kompaktnosti, dok je on dokazao sposobnost da iz svakog igrača izvuče njegov maksimum.

Iz svakog segmenta igre on će izvući ono najbolje što je u tom trenutku moguće, a pritom mislim na svaki korner, slobodni udarac, aut… Ako pogledamo njegove vrline, mislim da si je prošle sezone jedva spasio posao. Bilo je tu materijala i za otkaz, ali to se nikada ne bi dogodilo jer su mu čelnici RFS-a ukazivali potporu konstantno i na kraju im je donio povijesni trofej u kupu. 

Spreman je Gorici i HNL-u predstaviti svoje ideje i metode, a na njima je hoće li ih i prihvatiti

Ovo je veliki gubitak za FK RFS, ali i za trenersku stabilnost u latvijskom nogometu koja gotovo da i ne egzistira, i to zato što se treneri kratkoročno zadržavaju u domaćim klubovima, ne dulje od dvije godine. Ako se to i dogodi, rijetkost je. S druge strane, ovo je ogroman dobitak za Goricu i hrvatski nogomet, ali i za Valdasa Dambrauskasa koji će nastaviti rasti, učiti i pokušati predstaviti svoju nogometnu filozofiju novoj momčadi i hrvatskoj ligi. 

Prihvatili to igrači ili ne, uspjeh će na koncu ovisiti o njima samima. Dambrauskas je svoju ideju izložio u Vilniusu i Rigi, a rezultati na kraju tih sezona govorili su sami za sebe. Valdas će to primijeniti i na Gorici i pokušati ju odvesti na razinu više.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Gorica je dovela posebnog trenera. Jedna njegova vrlina zapanjuje / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.