Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona kojim se blokira Brexit bez dogovora 31. oktobra čime je premijer Boris Džonson (Johnson) primoran da od Brisela zatraži produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije do 1. januara. 

Ta odluka Gornjeg doma je vrlo značajna jer obavezuje Džonsona da traži odgodu Brexita kako bi se izbjegao izlazak iz Evropske unije bez sporazuma.

Ipak, da bi prijedlog zakona, koji je prethodno u utorak usvojio i Donji dom, postao zakon treba ga u ponedjeljak odobriti i kraljica Elizabeta II.

Njegova svrha je odgoditi Brexit, predviđen 31. oktobra, za tri mjeseca, ako premijer Džonson do 19. oktobra ne postigne dogovor o razlazu s EU-om. 

Ipak, Džonson i dalje vjeruje u prijevremene izbore kao rješenje političke krize u zemlji.

Britanski premijer se nada da će opozicija usvojiti njegov zahtjev za održavanjem prijevremenih izbora sredinom oktobra, kako bi dobio većinu za izlazak iz EU-a 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega.

Džonson je već danas krenuo u kampanju i u Škotskoj se sastao s poljoprivrednicima i ribarima koji su podržali izlazak iz EU-a na referendumu u junu 2016. godine.

Vlada će ponovno u ponedjeljak navečer zastupnicima na glasanje iznijeti prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora.

Premijer Džonson najavio je da će 31. oktobra izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije, bez obzira bude li postignut sporazum o budućim odnosima između Londona i Brisela.

Opozicija je 4. septembra uspjela većinom glasova u parlamentu izglasati zakonsku odluku kojom se zabranjuje Brexit bez dogovora. Parlament je potom odbio prijedlog Džonsona da se 15. oktobra održe prijevremeni izbori.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba