Grabar-Kitarović: Vučićeva posjeta glavni vanjskopolitički događaj u 2018.

Vijesti.ba

Hrvatska agencija Hina je u pregledu vanjskopolitičkih aktivnosti Hrvatske u 2018. dio posvetila odnosima sa Srbijom, koji su okarakterisani kao “korak naprijed, nazad dva”, a u prvom planu je ocjena predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu u februaru bila glavni vanjskopolitički događaj ove godine.
“Godina je bila obilježena brojnim vanjskopolitičkim aktivnostima, a ja bih izdvojila dolazak predsjednika Vučića. Iako je posjeta doživjela puno kritika, duboko vjerujem da Republika Hrvatska i Srbija moraju da razgovaraju, jer ako mi nećemo riješiti otvorena pitanja, ko će”, rekla je novinarima Grabar-Kitarovićeva na božićno-novogodišnjem prijemu.

Hina navodi da je “uprkos zapaljivim izjavama s obe strane i dosta napete atmosfere uoči posjete, kao i protestima veterana, završna ocjena bila da su redovni susreti na najvišem nivou nužni za rješavanje otvorenih pitanja”.

“Ali, nije prošlo dugo do novog zaoštravanja. Predsjednik Sabora Jandroković prekinuo je u aprilu posjetu Srbiji zbog incidenta radikala Vojislava Šešelja koji je gazio hrvatsku zastavu u parlamentu. Hrvatska je tražila nedvosmislenu osudu, Srbija relativizovala incident”, ocjenjuje se u Hininom vanjskopolitičkom pregledu 2018. godine.

U njemu se dalje navodi da je “ministar obrane (Srbije) Aleksandar Vulin proglašen nakon toga personom non grata kada je namjeravao da dođe na komemoraciju u Jasenovcu, a Vučić je uzvratio recipročno i (hrvatskom) ministru Damiru Krstičeviću do daljnjeg uskratio ulazak u Srbiju”.

“Uoči obilježavanja godišnjice Vučić je nadmašio samog sebe poređenjem današnje Hrvatske i nacističke Njemačke, rekavši da je ”Hitler htio svijet bez Jevreja, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”, zaključuje se u dijelu Hininog teksta koji se odnosi na Srbiju.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...