Grad Bihać i ove godine organizuje tradicionalnu Maturijadu

U ponedjeljak 14. maja 2018. godine u vremenskom periodu od 12:00 do 14:00 sati na gradskom trgu u Bihaću, održat će se Maturijada 2017/18.

U ponedjeljak 14. maja 2018. godine u vremenskom periodu od 12:00 do 14:00 sati na gradskom trgu u Bihaću, održat će se Maturijada 2017/18.

Grad Bihać i ove godine zajedno sa Kulturnim centrom Bihać organizirati će tradicionalnu Maturijadu za učenike bihaćkih srednjih škola.

Svi maturanti na Gradskom trgu u majicama koje je obezbijedila gradska uprava Bihaća, obilježiti će završetak srednjoškolskog obrazovanja, a za dobru atmosferu i zabavu ove godine pobrinuti će se DJ Inis Bahić i DJ Mrvi.

Održana Prva IT konferencija u Bihaću BeIT

Jučer, 10. maja 2018. godine u Bihaću je održana Prva IT konferencija u Bihaću pod nazivom BeIT na kojoj je bilo 160 učesnika. Učesnici su imali priliku da čuju izvrsne predavače koji su pripremili predavanja iz nekih od najaktuelnijih tema iz svijeta tehnologije.

Na Konferenciji su se obratili direktor Microsofta u BiH, šef tehničkog odjela Al Jazeere Balkans, Prorektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i profesori sa Fakulteta Informacijskih tehnologija iz Mostara, te uspješni stručnjaci iz oblasti IT-a iz Njemačke, Rumunije i Slovenije.

Bila je to Konfencije s ciljem da okupi sve ljubitelje tema poput Big Data, Video igara, Cloud computing, digitalne transformacije, Interet of Things (IoT), ali i da se predstave potencijali koje IT industrija u Bosni I Hercegovini ima i time pošalje poruka akademijii, vlastima i mladim ljudima da je to najperspektivniji sektor u kojem će sada i u budućnosti biti sve vise slobodnih radnih mjesta.

U BiH trenutno ima oko 400 IT kompanija koje zapošljavaju oko 3500 inžinjera, ali taj broj bi obzirom na kretanja i potražnju tržišta mogao biti značajno veći, no zapošljavanje i rast ovog sektora moguće je samo postići ako se uloži vise napora u kvalitetnije obrazovanje IT kadra prema potrebi industrije.

U sklopu Konferencije održana je panel diskusija koja je spojila predstavnike akademije, gradske vlasti i industrije koja je iznijela zaključke da IT ne treba gledati samo kao zaseban sektor, već da IT učestvuje u svim sferama života i da je veoma važno da se sa svih nivoa vlasti usmjeri vise energije u jačanje ovog sektora, te da se Univerzitet u Bihaću stavlja na raspolaganje u uvođenju novih programa i smjerova prema potrebama tržišta i u skaldu sa trenutnim zakonskim okvirima.

Organizatori Konferencije, koji dolaze iz Razvojne agencija Unsko-sanskgo kantona, Univerziteta u Bihaću i IT firme IDK Studio su zatvorili konferenciju uz podjelu nagrada učesnicima, te s porukom da ovom gradu treba više ovakvih događaja koji povezuju i inspirišu ljude.

 

Koncert Zabranjenog pušenja zbog vremenskih uslova prebačen u dvoranu “Luke”

Jedan od najpoznatijih rock sastava današnjice, grupa „Zabranjeno pušenje“ večeras će od 21:00 sat umjesto na gradskoj otoci, zbog najave loših vremenskih uslova, koncert održati u sportskoj dvorani Luke.

Koncert za Bišćane i sve građane Unsko-sanskog kantona poklon je Karlovačke županije i župana Damira Jelića.

Ulaz na koncert biti će besplatan, a ovim putem bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, premijer USK- a Husein Rošić i karlovački župan Damir Jelić pozivaju građane na koncert u Bihaću i uživanje u bezvremenskim hitovima „Lijepa Alma“, „Karabaja“, “Kažu mi da novog frajera imaš”, “Bos ili hažija”, “Zenica blues”, “Jugo 45” i “Fikreta”, itd.

 

Bihać: Izrađen letak za upozoravanje na opasnost od mina za migrante

Obzirom na povećani broj ulazaka migranata u naš kanton, Društvo Crvenog križa USK-a izradilo je letak za upozoravanje na opasnost od mina i NUS-a na području grada Bihaća.

Letci će se dijeliti migrantima kako bi se upoznali o opasnosti koja prijeti od zaostalih mina iz proteklog rata.

Kako je saopćeno iz Crvenog križa USK-a, u fazi je i izrada drugih letaka za područje Velike Kladuše i Cazina.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...