Grad Bihać potpisao Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu MEG Projekta

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Sarajevu je danas upriličeno potpisivanje Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za partnerske jedinice lokalne samouprave.

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Sarajevu je danas upriličeno potpisivanje Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za partnerske jedinice lokalne samouprave.

Pored bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, današnjem potpisivanju prisustvovali su načelnici općina Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj i Žepče, te gradova Cazin, Doboj, Prijedor i Tuzla.

Od strane nezavisnog evaluatora Grad Bihać ocijenjen je po “Grant metodologiji” kao jedinica lokalne samouprave sa najvišim stepenom ostvarenog napretka po traženim kriterijumima, te su Gradu Bihaću na osnovu tog rezultata dodijeljena grant sredstva u iznosu od 144.000,00 CHF ( 237.600 KM), koja će biti iskorištena u implementaciju infrastrukturnog projekta “Smanjenje fizičkih gubitaka na vodovodnoj mreži”.

Tokom prethodnih godinu dana, općine i gradovi uključeni u MEG projekat predano su radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, osluškivali su potrebe u svojim lokalnim zajednicama i radili na boljem upravljanju rezultatima, što je dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja komunalnih usluga. Na taj način su postigli napredak u radu i ispunili kriterije za dodjelu bespovratnih sredstava za kofinansiranje i realizaciju prioritetnih kapitalnih investicija iz razvojnih strategija i to isključivo u sektorima okoliša i privrede. Te investicije uključuju obnove komunalne infrastrukture poput obnove vodovodne mreže, smanjenja gubitaka vode i sanacije kanalizacione mreže, ali i ulaganja u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.

Sredstva u ukupnom iznosu od 4,5 miliona KM za prvu godinu obezbjedila je Vlada Švicarske kroz MEG projekat, a partnerske općine i gradovi su se obavezali da će identične iznose osigurati iz vlastitih izvora finansiranja.

MEG Projekat ima za cilj unaprijediti institucionalne kapacitete 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) za primjenu principa dobre uprave, osiguranje kvalitetnih lokalnih usluga, učinkovitiju interakciju s relevantnim akterima i stvaranje okruženja pogodnih za poslovanje, omogućavanje novih radnih mjesta i ekonomski rast. U okviru svog djelovanja, Projekat posvećuje posebnu pažnju sektorima privrede i okoliša.

( KABINET GRADONAČELNIKA)0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...