Projekti realizirani u protekloj godini i oni čija realizacija će uskoro početi glavne su teme o kojima je gradonačelnik Cazina danas razgovarao s predstavnicima Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Kako je istaknuto, nekoliko značajnih projekata koji su u međuvremenu završeni predstavljaju pozitivan iskorak, a dobra saradnja se nastavlja i narednom periodu, saopćeno je na Facebook stranici grada Cazina.

„U dosadašnjem periodu je dosta projekata realizirano u Cazinu. Rješavali smo projekte na magistralnoj cesti M 4.2, to je bilo dosta presvlačenja od Srbljana prema Cazinu i dalje. Takođe, u projektu modernizacije cesta imali smo nekoliko crnih tačaka koje smo riješili. Prvenstveno su tu projekti Mala Lisa i Todorovo koji su završenu u ovoj fazi. Jedan od trenutno najznačajnijih projekata za Grad Cazin je izgradnja prve faze obilaznice oko Cazina koja je ukupne dužine oko sedam kilometara i mi smo u programu modernizacije cesta iz kredita EBRD-a predvidjeli sredstva od sedam miliona eura za izgradnju te obilaznice“, istaknuo je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH.

Kada je projekat obilaznice Cazin u pitanju, Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša izdalo je urbanističku suglasnost, a gradske vlasti su proglasile javni interes. Bude li sve teklo po planu, prvi radovi na obilaznici očekuju se već početkom naredne godine, ali tu je još niz drugih projekata koji će itekako poboljšati cestovnu infrastrukturu u ovom dijelu BiH.

„Ovdje imamo listu od dvadesetak vrlo važnih projekata na području Unsko- sanskog kantona. To su vrlo značajna sredstva i ja ovom prilikom izražavam zahvalnost JP Ceste Federacije s kojima aktivno sarađujemo na realizaciji ovih projekata. Mi smo tu instanca koja donosi rješenja o saglasnosti za građevinske dozvole, a veliki teret tu nose i lokalne zajednice na kojima je prikupljanje velikih količina potrebne dokumentacije. Zajedničkim radom i u dobroj saradnji ostvarujemo vrlo važne i korisne projekte koje vidi svaki građanin“, rekao je resorni ministar Adnan Alagić.

Prema riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, koji se predstavnicima JP Ceste Federacije zahvalio na dobroj saradnji i netom završenim projektima, obilaznica Cazin otvoriće još jednu bitnu dimenziju za privredni i ekonomski razvoj.

„Kada se spoje dobronamjernost i sposobnost ljudi, kao u ovom slučaju, onda vidimo da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke i da se projekti uspješno i na vrijeme realiziraju. Što se tiče samog Grada Cazina, za nas ali i šire područje kantona je vrlo značajan ovaj projekat zaobilaznice koji ima i budžet i projektnu dokumentaciju i sada možemo kazati da prelazi u ubrzani tempo realizacije. Naime, sada dolazi faza kada će se isplaćivati zemljište, a nakon toga će se stvoriti financijski uvjeti za raspisivanje tendera za izvođenje radova. Sve ono na čemu smo radili proteklih godina sada se i konkretno ostvaruje i mislim da je to projekat od dugoročnog značaja za razvoj Cazina u komunikacijskom smislu s kojim otvara jednu novu dimenziju, ali i za putnu komunikaciju unutar samog kantona“, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Na sastanku se, kako je navedeno, razgovaralo i o prikupljanju projektne dokumentacije za magistralnu cestu Bihać- Cazin- Velika Kladuša, kao i drugim projektima koji su u pripremi.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.