Građani BIH su iskazali svoju demokratsku volju, brzo formirati vlast

Avaz

Brzo formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, u skladu s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jako je bitno. Pozivamo sve političke lidere da preuzmu odgovornost – poručili su u zajedničkoj izjavi potpredsjednica Evropske komisije i šefica diplomatije Evropske unije, Federica Mogherini i komesar za proširenje, Johannes Hahn.

Reagirajući na rezultate izbora, oni su ocijenili da su građani iskazali svoju demokratsku volju na miran i regularan način i dali glas za one koji će ih voditi kroz brojne izazove koji su pred njima, te povesti državu na putu k Evropskoj uniji.

Mogherini i Hahn citirali su izvještaj ODIHR-a koji je stava da su izbori protekli i dalje u segregaciji i podjeli po etničkim linijama. Naglasili su da od vlasti BiH očekuju da bez odlaganja pristupe ispravkama grešaka u sistemu glasanja kako bi poboljšali ukupan izborni proces.

– Očekujemo od svih političkih lidera da se uključe u formiranje vlasti na svim nivoima tako što će zajedno raditi na konstruktivan način i u interesu građana. Neodložno provođenje izbornih rezultata bit će uzeto u obzir kada se bude uradilo Mišljenje Evropske komisije o BiH i njenim nastojanjima da pristupi EU. To mišljenje Komisija priprema – navedeno je u saopćenju.

Visoki funkcioneri EU upozoravaju i da je BiH, kada je aplicirala za članstvo 2016. godine, prihvatila i obavezu poštivanja vrijednosti EU i neodložnih provođenja odluka i reformi.

– Novi mandat može biti prilika za političke lidere da pokažu, ne samo EU, već prvenstveno svojim građanima, obnovljeno opredjeljenje da krenu naprijed s svim reformama na putu ka EU. Mi u potpunosti podržavamo BiH, njene građane i institucije – navedeno je u saopćenju iz Brisela.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...