Migranti su i proteklu noć proveli na otvorenom bez hrane, vode i struje. Danas bi moglo doći do kaosa jer se najavljuje prebacivanje migranata u Biru, bez saglasnosti vlasti Unsko-sanskog kantona.

Nekoliko stotina stanovnika Bihaća izašlo je sinoć ispred nekadašnjeg prihvatnog centra Bira, odmah nakon što su migranti napustili autobuse i uputili se na lokaciiju nakadašnjeg kampa Lipa, gdje su proveli noć pod vedrim nebom, bez hrane i vode. Stanovnike Bihaća u ovom trenutku zanima samo sprječavanje dolaska migranata u Biru, prihvatni centar koji je zatvoren u rujnu ove godine, a migranti su prebačeni u Lipu.

Kažu da neće popustiti, i po cijenu obračuna. “Bihać ih više nikada neće primiti u Biru. Po cijenu obračuna ovdje. To mora svima biti jasno. Vidjeli smo da su nas svi izvarali i nećemo to više dozvoliti”, kaže Ahmed Mujkić, koji sa sugrađanima dolazi svako veče već tri mjeseca, kako bi upozorili da otvaranje Bire nije opcija.

Građani Bihaća su odlučni – neće dopustiti dolazak migranata

“Ljudi su ovdje spremni na sve. Ako nas dovedete u takvu situaciju da se tučemo, nije ni to problem. Spremni smo i na to. Ali da je cijela država pametna i odbija prihvatiti migrante, a mi da izigravamo humanitarce, to neće moći”, kaže Mujkić.

Što se dešava?

Tisuću migranata koji su trebali biti prevezeni iz Lipe na jednu od lokacija u BiH, noć su proveli pod vedrim nebom, nakon što su vozači odvezli autobuse, jer nije bilo dogovora što dalje s migrantima, a vlast Hercegovačko-neretvanskog kantona je odbacila odluku o slanju migranta u bivšu vojarnu u Bradini kod Konjica. Policija osigurava lokaciju na Lipi, a migranti su ogorčeni na odnos prema njima.

“Držali su nas dva dana u autobusima. Zašto? Kao da smo životinje. Zašto su uopće dovozili autobuse, zašto smo ulazili ako nismo nikuda otišli? Što se dešava? Kako možemi biti sada na Lipi, a nema ni struje, ni vode, hladno je”, kaže Salah iz Afganistana. On je prije nekoliko mjeseci bio u Sarajevu, gdje su uvjeti, kako kaže, bili dobri, ali je odlučio opet pokušati prijeći granicu sa Hrvatskom i ići dalje, u pravcu Njemačke.

S obzirom na razvoj situacije, to je jedino što im preostaje, a tijekom dana mogao bi nastati još veći problem, s obzirom da Savjet ministara BiH planira donijeti još jednu odluku kojom bi se migranti prebacili u Biru. Dakle, bez obzira što su do sada u nekoliko navrata slične odluke odbijene od nižih nivoa vlasti, Ministarstvo sigurnosti još jednom će danas staviti na dnevni red ovu odluku.

Ministarstvo sigurnosti ne odustaje

“Savjet ministara će imati izvanrednu sjednicu na zahtjev Ministarstva sigurnosti i mislim da će usvojiti zaključke koji su na liniji prethodnih odluka Savjeta ministara, odnosno potvrditi prethodne odluke koje se odnose na kamp Bira u Bihaću”, rekao je za bosansko-hercegovačku televiziju BHRT ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

Izvjesno je da se to neće desiti i da će ponovo nastati problem, s obzirom da je kasno sinoć održana sjednica stožera Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK). Utvrđeni su zaključci u kojima se odbija mogućnost otvaranja Bire ali i definira pomoć za ponovno uspostavljanje kampa u Lipi u smislu postavljanja šatora.

“Ako uđe tisuću migranata u Lipu već za dva dana svi migranti koji su u kantonu doći će pred kamp. Svi migranti iz BiH će doći ovdje. To smo mi već jednom prošli. Dali smo jednom suglasnost za Biru jer su ostali kampovi bili popunjeni. Dali smo suglasnost za dva mjeseca, ostali su dvije godine”, kaže gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, koji je predsjedavao sjednicom stožera.

Niče novi Vučjak

Ovo više nije priča o migrantima, odavno je to prestala biti. Ovo je priča o funkcioniranju države, koja poluge vlasti ima samo na papiru, a u praksi su neupotrebljive. S obzirom da USK planira sam osigurati šatore za Lipu, kako je stožer naveo u zaključku, izvjesno je da će ova lokacija postati novi Vučjak, koji je na isti način fomiran prošle godine. Mjesecima je trajao pritisak da se taj kamp zatvori, nakon katastrofanih uvjeta u kojima su migranti bili. Pritisak je tada bio najjači od međunarodnih predstavnika, a on je upućen i sada, uz poziv vlastima BiH da hitno pronađu rješenje.

“Humanitarne organizacije pozivaju državne, entitetske i lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini da se pokrenu s ‘mrtve tačke’ i pridržavaju nmačela sadržanih u Međunarodnom pravu o ljudskim pravima, ratificiranim konvencijama, kao i nacionalnim pravnim okvirima, te osiguraju zaštitu lica koja su izložena riziku”, istakli su u zajedničkoj izjavi IOM, UNHCR, UNICEF, DRC, MdM i Save the Children. Oni podjećaju da su 24 sata migranti držani u teškim humanitarnim uvjetima i u neizvjesnosti na lokaciji Lipa.

Izvor: DW