Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će se 9. januar i dalje slaviti kao dan RS, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, te poručila građanima da se spreme za slavlje naredne godine.

Cvijanović je naglasila da RS ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. marta ponovo proglasio neustavnim 9. januar.

– Ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja dana RS – rekla je Cvijanović za “Euro Blic”.

Prema njenim riječima, odgovor RS na ovu “besmisleno nametnutu i isproblematiziranu temu” uvijek je bio adekvatan.

– Mi razumijemo da građani žele da obilježavaju 9. januar, dan za koji imaju puno poštovanje i shvataju njegov značaj. Oni koji ga napadaju nastoje da ukinu identitet RS, koja je verificirana 9. januara 1992. godine. S tim se nastoji staviti pod tepih činjenica da je RS nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast – objasnila je Cvijanović.  

Dodala je da “oni žele da izbrišu taj dio historijskog fakta i kažu da je RS nastala u Dejtonu”.

Ona je podsjetila i da su građani na referendumu odlučili da će Dan RS i ubuduće biti obilježavan 9. januara, kada je RS i formirana.

Cvijanović je ocijenila da BiH nije u stanju napraviti ni najmanji korak naprijed, ali je nekima, kako je navela, očito važnije da “napadnu” neki datum nego da se bave suštinskim pitanjima.

– Umjesto pitanja formiranja vlasti, kretanja na evropskom putu, ekonomskih tema, političko Sarajevo, ali i jedan dio međunarodne zajednice, okomili su se na identitet RS – napomenula je Cvijanović.

Dodala je da RS ima nadležnosti da donosi zakon o praznicima i da regulira pitanje praznika, dok na nivou BiH takav zakon ne postoji, te ponovila da je, prema tome, obaveza institucija RS da sačuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba