Građani ispaštaju zbog nesposobnosti: Dobili kredite pa platili kazne

Avaz

Građani Bosne i Hercegovine skupo su i u prošloj godini platili nesposobnost vlasti. Njihov nerad i nemar moguće je iskazati u brojkama pa su tako iz budžeta BiH isplaćena 6,2 miliona maraka, jer vlasti nisu iskoristile skoro tri milijarde vanjskih kredita. Više od 6 miliona otišlo je, dakle, na troškove za neiskorištena kreditna sredstva (commitment fee).

Glavnica i kamata

Ovaj podatak potvrđen je za “Avaz” u Ministarstvu finansija i trezora BiH, gdje su bili svjesni uvjeta poslovanja određenih kreditora. Oni, prema pravilu, već u ugovore ugrađuju i klauzulu prema kojoj korisnici plaćaju naknadu ili penale ako taj kredit ne iskoriste.

Osim toga, plaćene su glavnica i kamata na otplatu tih i ukupnih drugih kredita, kojih je prošle godine, kako su naveli iz Ministarstva finansija, bilo ugovoreno u ukupnom iznosu od 15,479 milijardi KM, od čega je neangažirano 3,090 milijardi maraka.

Poražavajuće je da u zemlji koja vapi za obnovom, a krediti su uglavnom namijenjeni za projekte rekonstrukcije bolnica, puteva, željeznica i drugih infrastrukturnih objekata, sredstva stoje neiskorištena, jer ih nadležni ne znaju realizirati. Pri tome ugovorne obaveze, poput penala, plaćaju novcem poreznih obveznika.

Ogroman gubitak

U posljednih pet godina, kad se sve sabere, za penale neiskorištenih kredita niz vodu su bačena 16,54 miliona KM!

Ako bismo sabrali iznosi od rata do danas, jasno je da smo na kazne zbog nesposobnosti potrošili bar jedan dobar kredit.

Upozorenja Vijeću ministara

I u posljednjem izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH stoji upozorenje Vijeću ministara da mora utvrditi razloge za neadekvatno korištenje kredita.

Ured ističe da Vijeće ministara mora otkloniti uzroke koji utječu na plaćanje obaveze na osnovu neangažiranih sredstava.

Poražavajuće brojke

1,73 miliona KM plaćena za penale u 2014.

3,57 miliona KM plaćeno za penale u 2015.

2,74 miliona KM plaćena za penale u 2016.

2,18 miliona KM plaćeno za penale u 2017.

6,32 miliona KM plaćena za penale u 2018.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...