Nekoliko stotina građana Tuzle ponovo se u srijedu uvečer okupilo na Trgu slobode u Tuzli u znak protesta zbog enormnog aerozagađenja koje je posljednjih sedmica prisutno u ovom gradu. Samo stotinjak metara dalje mjerna stanica na Skveru je u utorak uvečer izmjerila 140 mikrograma otrovnih čestica u kubnom metru zraka, što je za čak 14 puta više od dozvoljenih vrijednosti.  

Građani su na proteste krenuli s maskama na licima, a aktivisti 18 nevladinih organizacija prezentirali su podatke Zavoda za javno zdravstvo TK iz 2018. godine po kojima je zagađeni zrak izazvao 29 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara i 20 posto od karcinoma pluća.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, zalaže se za ukidanje korištenja uglja u individualnim ložištima.

– Mi više ne želimo pokretati male mjere, već želimo da se u Tuzli napravi konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina – ističe ona.

Kao jednog od velikih zagađivača građani navode Termoelektranu Tuzla, ali i individualna ložišta jer neodgovorni građani u njima spaljuju sve i svašta. Građani se posljednjih dana protiv posljedica zagađenja bore na način da su svoje kretanje sveli na minimum. 

Međutim, ne mogu svi ostati u kućama i čekati da zapuše vjetar s planine Ozren. Zbog toga od nadležnih organa traže hitno rješavanje problema zagađenja, a, ako vlasti, kantonalne i gradske, nastave s ignoriranjem njihovih zahtjeva, najavili su nova kontinuirana protestna okupljanja.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Građani pod maskama tražili da dišu punim plućima / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.