Zrak u mnogim bh. gradovima iz dana u dan je sve zagađeniji, a građani jedini spas vide u kiši i vjetru, koji bi rastjerali štetne PM10 čestice koje svakodnevno udišemo. Situacija je najalarmantnija u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Lukavcu i Ilijašu.

Problem zagađenja zraka razvijene zemlje su davno riješile uvođenjem strogih propisa, investicijama u tehnologije za prečišćavanje, visokim taksama za zagađenje i postepenom promjenom karaktera privrede.

Zalaganje vlasti

No, kod nas se u tome kasni i, umjesto rješenja te bukvalnog prepisivanja uspješnih primjera, mi tražimo izgovore, zakazujemo sastanke i konferencije za novinare.

Agencija za zaštitu okoliša Švedske prije dvije godine dala je skoro četiri miliona eura bh. institucijama kako bi što bolje pripremile mjere za poboljšanje kvaliteta zraka. Ali da bi se uspjele realizirati bilo kakve mjere, kako je tada rekao ambasador Švedske Anders Hagelberg, potrebno je snažno zalaganje vlasti.

Koliko su se vlasti zalagale, naročito one lokalne, kantonalne, znaju Sarajlije koje su se preksinoć gušile u nikad većoj zagađenosti, kada je indeks kvaliteta zraka iznosio 475 i okarakteriziran kao vrlo opasan. Iako je zrak alarmantno zagađen već sedam dana, Vlada KS tek jučer se sjetila obratiti građanima. No, bolje i da nije. Nema rješenja, pa je kantonalni premijer Forto najavio da će sarajevska vlast kupiti zaštitne maske najugroženijima, dakle djeci, te uvesti besplatni gradski prijevoza kako bi se smanjio broj automobila na cestama.

Zrak u Visokom je jednako zagađen kao u sarajevskom naselju Otoka. S indeksom od 342 okarakteriziran je kao opasan. Građani Zenice udisali su nezdrav zrak. Indeks kvaliteta zraka u centru grada iznosio je 188 (nezdrav), Tetovu 186 (nezdrav) i Bristu 186 (nezdrav).

Dobra vijest

U Tuzli, gdje su već dva puta održani protesti, indeks kvaliteta u Skveru iznosio je 291 (vrlo nezdrav) i u Bukinjama 147 (nezdrav za osjetljive grupe). U Jajcu je izmjeren indeks od 199 (nezdrav), Lukavcu 172 (nezdrav).

Dobra vijest za građane je što su meteorolozi za vikend najavili kišu i snijeg koji će rastjerati smog i koliko-toliko popraviti situaciju. Do iduće kritične situacije!

Bijeljina jedan od zagađenijih gradova

Kada je zagađenost zraka u pitanju, i Bijeljina se svrstava među nekoliko najzagađenijih gradova u BiH.

Zagađenost je dodatno pogoršana usljed velikog broja kotlovnica i ložišta u objektima za kolektivno stanovanje, ali i u privatnim kućama, u kojima se koristi ugljevički ugalj, poznat po velikoj koncentraciji sumpora.

Godinama se već najavljuje da će i Bijeljina konačno dobiti plin kao energent. U Gradskoj upravi već su preduzeli neke korake, planirajući u gradskom budžetu dodatna sredstva za rekonstrukciju gradske toplane i omogućavanje grijanja kotlova na plin.

Preporuke građanima

– izbjegavati boravak u zagađenim sredinama 

– smanjiti kretanje i boravak vani, a ako je neophodno, koristiti maske 

– provjetravati radni prostor

 redovna vakcinacija rizičnih grupa (influenca, pneumokok…) 

– uzimati dovoljne količine tečnosti, vitamina i minerala

 redovne kontrole hroničnih bolesnika 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Građani se nadaju kiši i snijegu, vlasti smišljaju šuplje izgovore / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.