Adnan Lipovača gradski vijećnik Bihaća, poziva sve političke stranke da podrže prijedlog inicijative protiv finansiranja političkih stranaka iz Budžeta grada Bihaća i prijedlog da se poslovni prostori u vlasništvu grada Bihaća koje koriste političke stranke vrate isključivo u nadležnost i pravo raspolaganja gradu Bihaću.

Istu inicijativu vam prenosimo ovdje u cjelosti:

U skladu sa članom 83. stav 2. Poslovnika Gradskog vijeća Bihać, S BiH Bihać pokreće
A. INICIJATIVU u vezi finansiranja poliktičkih stranaka iz Budžeta grada Bihaća.
B. INICIJATIVU u vezi poslovni prostora u vlasništvu grada Bihaća, čiji su korisnici političke stranke

Političke stranke u BiH finansiraju se iz budžeta, a neke i sarađujući s kompanijama bliskim vlastima. Smatram kako se novac ne bi trebao izdavajati iz budžeta za finansiranje političkih stranaka nego iz vlastiti članarina. Grad Bihać ima trenutni dug u iznosu od 237.742 KM po raznim dugovanjima. Jedan od dužnika je i Stranka za BiH i ovim putem pozivam pravobranilaštvo da podnese tužbu u vezi naplate duga i pozivam službu da raskine ugovor s Strankom za BiH o korištenju prostorija.

Moramo se vratiti u neko vrijeme ranije, kada je još OSCE provodio izbore. Tada su i nezavisni kandidati dobijali određena sredstva, između deset hiljada KM za svoju kampanju i onda se to pretvori u jednu vrstu biznisa, jer se prijavljuje za učešće na izborima isključivo kako bi dobili određena finansijska sredstva. To je možda i trasiralo nekakav put da je politika u BiH najunosnije zanimanje.

Izdvajanja iz budžeta sa svih nivoa vlasti koja se dodjeljuju političkim strankama, koje na godišnjoj osnovi iznosi oko 20 miliona KM, i tu nema nikakve kontrole na što se ti novci troše. S druge strane, ne postoji obaveza političkih stranaka da posluju preko jedinstvenih bankovnih računa što bi omogućilo kompletnu kontrolu.

Smatram da nepotrebno trošimo novac i imamo pametnijeg posla da ih usmjerimo u neke korisnije svrhe. Jedna od njih je da osiguramo stipendije za studente, godišnja stipendija u iznosu od 2000 KM, besplatan prijevoz đaka putnike i besplatan vrtić za djecu socijalno ugroženih porodica.

Izvor: Biscani.net