Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić traži od Sarajeva da se privremeno ukine vozna linija Sarajevo-Bihać

Usn.ba

U Sarajevu su na radnom sastanku u Ministarstvu sigurnosti BiH, sa ministrom Draganom Mektićem razgovarali premijer USK Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sastanak je organizovan u skladu sa zaključcima zadnjeg sastanka Operativne grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, održanom 5.novembra, kad su premijer, komesar i gradonačelnik Bihaća preuzeli obavezu da sa predstavnicima državnih institucija preciziraju dalje koordiniranje aktivnosti na rješavanju problema migrantske krize.

Radnom sastanku je bila prisutna i državna ministrica za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac a ministri Mektić i Borovac su obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata. Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u USK. Premijer Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji migranti i dalje koriste kako bi došli do USK. Ministar Mektić je najavio da će o ovome upoznati Vijeće ministra BiH te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu, zdravstveno-epidemiološku ali i humanitarnu situaciju na području Kantona.

– Migranti iz Velike Kladuše ne smiju doći u Bihać. Grad Bihać ne može primati nove migrante, mora se zaustaviti dolazak migranata iz Sarajeva u Bihać. Broj migranta koji se nalaze u Bihaću mora se reducirati. Talgo voz se privremeno mora suspendovati i svi migranti koji dođu na područje Bihaća autobusima ili drugim vrstama prevoza moraju se vraćati u migrantski centar Ušivak u Sarajevu. Granična policija BiH mora bolje raditi svoj posao jer nam hrvatska granična policija vraća migrante na nelegalan način , kazao je gradonačelnik Fazlić.

Nakon ovog sastanka državni ministar sigurnosti sazvao je sjednicu Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na kojem su analizirali su trenutnu situaciju te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Konstatovano je da je otvaranjem prihvatnih centara BIRA u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, poboljšana situacija sa smještajem migranata a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću a vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi. Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite ranjivih kategorija migranata.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...