Nakon niza sastanaka i dogovora sa kantonalnim vlastima, dolaska ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u Krajinu, sastanka u Sarajevu kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, donešeni su mnogi zaključci i planovi.

Međutim, njihova provedba na terenu kasni, a situacija u gradu Bihaću je sve ozbiljnija. Tim povodom jučer je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sazvao konferenciju za medije.

„Ovom prilikom želim da još jednom skrenem pažnju i pozovem državne organe, koji su svjesni da Grad nema nikakve ovlasti po tom pitanju, da je evidentno da problem migranata u Bihaću poprima veće razmjere, da država nije organizovala njegovo efikasno rješavanje, da je pred nama turistička sezona, da Grad trpi velike štete i da zahtijevamo njihovu hitnu reakciju“, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić na početku pres konferencije.

On je pohvalio jučerašnju akciju policije tj. pretrese koji su izvršeni na lokacijama gdje se nalaze migranti i dodao da smatra da je takve akcije potrebno redovno sprovoditi. Spomenuo je da je na ranijim sastancima sa kantonalnim vlastima postojala određena vrsta dogovora o prisutnosti pripadnika policije u gradu koji bi migrante usmjeravali ka Borićima.

„Jasno je da su većina njih dobri ljudi koje je zadesila nesreća kakvu ne bi poželjeli nikome, bilo da se radi o ratnim, ekonomskim ili religijskim migrantima. Zato ne smijemo sebi dozvoliti da postanemo ksenofobični, bilo kakav oblik nacionalizma niti mržnje nije u duhu ovog grada, ali svjesni da među njima možda postoje pojedinci koji su skloni delikvenciji zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ukoliko MUP USK-a nema dovoljno kapaciteta za to neka se uključi Federalna policija i SIPA, da bi se građani osjećali sigurnije i radi prevencije nemilih događaja poput onog u Velikoj Kladuši”, rekao je Fazlić.

Gradonačelnik se zahvalio Crvenom križu Grada Bihaća koji svakodnevno priprema 750 obroka za migrante svaki dan, pružaju im prvu pomoć, informišu i oblače, ali je izrazio svoju bojazan da će ta brojka ubrzo dostići nivo s kojim se Grad Bihać i Crveni križ Grada Bihaća neće moći nositi.

„Da bi izbjegli šatore u Gradskom parku, Grad Bihać je prije nekoliko mjeseci samoinicijativno obezbijedio kakvu takvu lokaciju za smještaj migranata u Borićima i zahvaljujući prvenstveno Crvenom križu Bihaća koji Grad finansira, IOM-u i brojnim nevladinim organizacijama i pojedincima, glavnina njih se nalazi tamo i imaju svakodnevnu prehranu. Do prije nekoliko dana imali su i zdravstvenu zaštitu, ali se Dom zdravlja povukao iz tog posla,“ rekao je Šuhret Fazlić, dodavši da mu nije poznato da li je razlog povlačenja Doma zdravlja financijske ili neke druge prirode jer se radi o kantonalnoj ustanovi.

Podsjećamo, prije desetak dana održan je zajednički sastanak kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Sarajevu, međutim od tog dana do danas bez značajnih pomaka vode se rasprave o novoj lokaciji za smještaj migranata u Velikoj Kladuši predloženoj od strane Vlade USK-a.

„Građani Bihaća su pokazali visok nivo humanosti i tolerancije i mi ćemo u tom duhu nastaviti koliko god bude u našoj moći, ali mi pokrivamo samo humani aspekt ove priče. Pomažu nam IOM, javne kuhinje Imaret i Merhamet, te druge humanitarne organizacije i pojedinci. Kada su institucije u pitanju za sada je značajnu pomoć u robi jedino dostavila Islamska zajednica BiH i Bihać, a obećana sredstva od Vlade USK i Ministarstva sigurnosti nismo dobili“, rekao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

U Crvenom križu ističu da su u ovom poslu istrajni isključivo zbog humanosti i korektnog odnosa Grada Bihaća, te jer su svjesni da njihov rad migrante privlači da u najvećem broj borave na jednoj lokaciji, pa time pomažu i građanima Bihaća.

„Osim iscrpljenosti, osjećamo se i nesigurno jer ne postoji organizovan sistem od strane Ministarstva sigurnosti kako znati ko ulazi a ko izlazi iz ovog privremenog centra. Krajišnici sigurno poštuju ovu državu, ali tražimo da se ovaj problem počne tretirati sa punom pažnjom jer nezamislivo je da se lokalne zajednice poput Bihaća ili Velike Kladuše i Crveni križ, odnosno humanitarne organizacije same nose sa problemom svjetskih razmjera“, rekao je predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić.

Izvor:  GRAD BIHAĆ