“Bio sam u Zweiglgasse (ulici) na svojoj Vespi kada je ubica pokosio jedan par. Muškarac je odmah preminuo. Pomislio sam da će se zaustaviti, ali on je bio naciljao mene i druge prolaznike”, ispričao je Siegfried Nagl koji je spas našao sklonivši se iza čunjeva.

Nakon luđačkog pohoda vozač Alen Rizvanović, državljanin Austrije porijeklom iz BiH, uhapšen je u obližnoj ulici Schmiedgasse.

Dok se borio sa emocijama gradonačelnik Nagl je istakao: “Nikad nisam doživio ništa slično”.

Komemoracija u ulici u kojoj se desila tragedija (Foto: EPA)

U Grazu su otkazane sve proslave i festivali, a po gradu će biti okačene crne zastave. Gradonačelnik se zahvalio svim službama koje su se uključile u akcije spašavanja.

“Nikad nisam otišao na gradski trg i doživio ovakva osjećanja”, dodao je u suzama, prenosi Kronen Zeitung.

Guverner Hermann Schützenhöfer osudio je ovaj gnusan čin i kazao da nema opravdanja za ovakvo djelo. Poručio je da su njegove misli sa porodicama poginulih i povrijeđenih. Predsjednik Austrije Heinz Fischer je rekao da je “duboko potresen ludošću koja se dogodila u Grazu”, a riječi saučešća uputili su i brojni drugi zvaničnici.

Šef policije Josef Klamminger kazao je da motivi ubice još nisu poznati, ali da izgleda kao da ima psihičkih problema.

Policija vrši uviđaj (Foto: EPA)

Podsjetimo, u jučerašnjoj tragediji koju je izazvao Rizvanović za volanom džipa, poginuli su mladić iz Velike Kladuše Adis Dolić, te jedna ženska osoba i jedno četverogodišnje dijete. Ukupno 34 osobe su povrijeđene, od kojih je troje djece.

/klix.ba