Predloženi specijalni izaslanik Bijele kuće Ričard Grenel (Richard Grenell) preuzet će dominantnu ulogu u američkom pristupu dijalogu Srbije i Kosova i potisnuti Metjua Palmera (Matthew Palmer), specijalnog predstavnika Stejt departmenta, smatra američki analitičar, profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” Danijel Server (Daniel Serwer). 

U blogu koji je napisao povodom ovog imenovanja, kao i u razgovoru za Glas Amerike, Server je odluku da se postavi Grenel nazvao “bizarnom”.

Kako kaže, iako je Grenel diplomata i ambasador, očigledno je da predstavlja Bijelu kuću.

– Prije samo nekoliko sedmica, postavili su Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga – on je ambasador i ima direktne veze s Bijelom kućom. I meni je sasvim jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalnog predstavnika za Balkan – a to je da se bavi pitanjem Beograda i Prištine. Zaista je bizarno. 

Pretpostavljam da je to nagovještaj pokušaja da se oživi ideja razmjene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću prije nekoliko mjeseci i loš je plan pokušati da se ona oživi – rekao je.

Ričard Grenel je politički blizak sa Džonom Boltonom (John Bolton), bivšim Trampovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmjeni teritorija, ukoliko Beograd i Priština to dogovore.

Neki analitičari pretpostavljaju da je i Grenel pristalica te ideje, kojoj se Njemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive.

Server smatra da Grenel neće uvažiti argumente Njemačke, već će pokušati da nametne ideju razmjene teritorija.

– Vjerujem da će pokušati da je nametne Njemačkoj, Kosovu i Srbiji, a najjači protivnici te ideje na Kosovu su Srbi koji žive južno od Ibra. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motiviša– pa, mogu da ubiju “dvije Klintonove muhe” jednim udarcem – Kosovo i Bosnu i Hercegovinu – to je značajno dostignuće ako želite da zadovoljite Bijelu kuću. To će, takođe, biti potvrda zaokreta u američkoj politici od liberalno-demokratskih rješenja zasnovanih na jednakim pravima, ka etničko-nacionalističkim rješenjima zasnovanim na segregaciji etničkih grupa. To nije rješenje za koje sam ja, ali bojim se da je Bijela kuća riješena da pokuša da ga nametne – kaže Server.

Grenelov mandat u Njemačkoj kontroverzan je od samog početka, kada je sugerirao da bi njemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, a za konzervativni medij “Brajtbart njuz” izjavio da želi da osnaži evropsku desnicu.

– Grenel je u očajnim odnosima sa Njemcima, kojima se izrazito ne dopada, i vide ga kao predstavnika američke administracije sa kojom nemaju posebno tople odnose. Ako Bijela kuća želi bliže odnose sa Njemcima, posljednja osoba koju bi trebalo da izaberu za ovaj proces je Grenel – kaže Server.

On sumnja da će Grenel i Metju Palmer moći da paralelno rade u posredovanju između Beograda i Prištine.

– Palmer je dobar čovjek i profesionalni diplomata i morat će, dok ne nađe novi posao, da pruža podršku Grenelu, koji će preuzeti vodeću ulogu. Palmer mora da odluči da li to ima smisla i ne bi me iznenadilo da odluči da je to ispod njegovog dostojanstva i da – ode – kaže on.

Dok su do sada Srbija i Kosovo vodili pregovore o normalizaciji odnosa, Grenel postaje specijalni izaslanik za mirovne pregovore. Danijel Server ne vidi poseban značaj u promjeni terminologije.

– Iskreno, mislim da niko u Bijeloj kući ne razumije razliku između mirovnih pregovora i normalizacije. To je jedna fina, semantička razlika, a ove ljude je baš briga za to. Ne učitavam mnogo u to, mir vlada od kraja rata 1999. To ne mogu biti mirovni pregovori, moraju biti o normalizaciji odnosa – zaključuje profesor s Univerziteta “Johns Hopkins”.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba