Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) demantirao je da je nedavno sa predsjednicima Srbije i Kosova u Bijeloj kući razgovarao o sporazumu dvije strane zasnovanom na principu podjele Kosova, objavio je “Glas Amerike”.

Mišljenje da je razgraničenje bilo tema sastanka u razgovoru za “Glas Amerike” iznio je američki analitičar Edvard Žozep (Edward Joseph), predavač na Univerzitetu “Johns Hopkins”. 

– Lažna vijest. O tome se nikada nije razgovaralo u mom prisustvu. Edvard Žozep ovdje je nepromišljen – napisao je Grenel na Twitteru.

Grenel je nekoliko puta na Twitteru negirao navode kako požuruje Beograd i Prištinu u postizanju sveobuhvatnog sporazuma, ali i potvrđivao da podržava rješenje koje usaglase učesnici pregovora.

Reagirao je i predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), koji je poručio da je “razočaravajuće vidjeti kako neki analitičari tako lako stvaraju svoje izmišljene planove (razmjena teritorija, podjela, autonomija) i pripisuju ih onima koji pokušavaju da postignu historijski sporazum između Kosova i Srbije”.

– Širenje lažnih planova i vijesti neće pomoći u ovom procesu – zaključio je Tači.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Grenel negira da se u Bijeloj kući pričalo o podjeli Kosova / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: