Svakodnevno imamo priliku gledati razne izvještaje sa svih strana svijeta, oni koji nas najviše zanimaju zasigurno su po redu: kanton, Federacija, država, pa Italija. Nekom je i Hrvatska zanimljivija od Italije, ali uglavnom je ovakav redoslijed u glavi prosječnog Krajišnika. Moglo se primijetiti da obraćanja javnosti više ne izgledaju kao što su izgledala prije pojave korona virusa i proglašenja pandemije, kao što na kraju krajeva ništa nije kao što je bilo, a neki kažu da ništa neće ni biti kao što je bilo.


Tako prilikom obraćanja javnosti, na nivou Federacije, imamo priliku gledati jasno rastojanje i smanjenu gužvu što se medijskih kuća i prisustvo novinara tiče, a pitanja medija čita jedna osoba na koja učesnici odgovaraju.

Tako je omogućeno, a nikad prije nije, da pitanja postave kolege sa portala cazin.net u Sarajevu, koja bude pročitana. Mnogo je učinaka sa tim mjerama, međutim, osnovno je smanjen socijalni kontakt. U 2020. godini bezbroj je načina da informacija dođe do građana, načina koji ne podrazumijevaju pet, šest, sedam, osam ili deset ljudi na površini od dva metra kvadratna i kršenje odredbe koju sami štabovi donesu.


Ovako se Dragan Čović obraćao javnosti


Slika iz Hrvatske: obratiti pažnju na njihovo rastojanje!

U Hrvatskoj već nekoliko sedmica, nema mikrofona ni prisutnih novinara, jedan video signal dobiju svi, sa takvim pristupom se smanjuje mogućnost pogrešaka u prenošenju informacija i ujedno poštivanje naredbi, koje život znače, živote znače.


U Austriji su otišli korak dalje, onaj ko se obraća medijima stoji iza stakla.

Suprotno primjerima koje smo naveli, danas se dogodila pogreška ispred zgrade Vlade USK, prilikom davanja izjave ministrice, u doba pandemije, kao što je vidljivo na slici prekršena je naredba koja kaže da se na javnim površinama mora biti udaljeno 1,5m. Jjasno je koliko je danas prekršaja bilo, tačno ispred ministrice koja je donijela naredbu, broj 15-40-4-3326-16/20, 29. marta ove godine.Iako Vlada USK uredno objavljuje informacije na svojoj stranici, kao i VIDEO materijale, nije još iznijet jasan stav o gužvama i kršenju naredbi i pravila socijalne distance prilikom obraćanja Kantonalnog štaba, kao što rade drugi. Možda nakon današnje greške, Kantonalni štab ugleda se na: Federalni štab, Hrvatski štab ili na Austriju? Ostaje nam da vidimo …


(usn.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.