Ovoga se vikenda u Splitu održava tradicionalni “Zimski bacački kup” državno prvenstvo kojim započinje sezona na otvorenom. Tim povodom porazgovarali smo s bacačem kugle, članom ASK-a Filipom Mihaljevićem, koji je u prethodnom mjesecu tri puta popravljao državni dvoranski rekord koji sada iznosi 21.84 metara.

Filip je na tri nastupa na World Athletics Indoor Touru dva puta pobijedio i jednom bio treći, što je u konačnom zbiru “dvoranske dijamantne lige” značilo i konačnu pobjedu. Filipovi sjajni nastupi otvorili su prostor nastavku suradnje s njegovim klubom ASK-om, s kojim je potpisao osmogodišnji ugovor.

Foto: Tomislav Gabelic/24sata

 – Dvoranska sezona je gotova, hvala predsjedniku kluba i Saveza na podršci, zbog koje sam se i odlučio potpisati ugovor praktično do kraja karijere. Nitko mi drugi ne može pružiti podršku kao moj klub – kazao je Filip, za kojim je zaista sjajno razdoblje, koje je započelo 1. prosinca, od kada nije propustio praktično nijedan trening.

– Dvoranska sezone bla je savršena, po prvi put u karijeri nisam imao sam daleke hitce, nego i kontinuitet. U prošlosti se znalo dogoditi da nisam mogao povezati par natjecanja, a sada sam sezonu završio s 15-ak hitaca preko 21 metar.

Novi Filipov rekord je svega 16 centimetara od magične granice od 22 metra, koju prebacuju samo elitni natjecatelji.

– Znam da tih 16 centimetara izgleda malo i nadam se da ću ubrzo prebaciti 22 metra, za to treniram i da ne mislim da mogu, ne bih ni trenirao niti se natjecao. Ali do tog hitca želim doći postepeno, korak po korak, ne da ga jednom bacim pa nikad više. Želim u to elitno društvo, ali za sada mi je cilj stalno bacati preko 21 metar.

Filip je dobio poziv za otvaranje sezone u Dohi.  

– Slobodno mogu reći da je kugla trenutno najjača muška disciplina, za finale Svjetskog prvenstva trebalo je baciti preko 21 metar. To pokazuje koliko se kugla digla u zadnje vrijeme. Nekad je 20 metara bio vrhunski rezultat, sad ispod 21 metar ne znači puno. Svi koji su ispred mene nisu talentiraniji, možda su samo zreliji od mene i ja im se želim priključiti na vrhu. U Riju je za broncu bilo dovoljno 21.36, a ja sam daleko bolji od toga. Nadam se da ću to i pokazati u nastavku sezone i konkurirati za medalje u Tokiju.

Za napredak je bila najvažnija promjena razmišljanja i pristupa atletici.

– Ima tu i fizičkog i mentalnog sazrijevanja, ali prije svega mog shvaćanja da je atletika nešto čemu se moraš posvetiti cijelu godinu. Mislim da je to bila najvažnija promjena… Mislim da sam već sada spreman za hitac preko 22 metra, imam još prostora za napredak, pogotovo kad nabacim još 5-6 kila, da pređem 140 kilograma… U svemu tome jako mi je važna podrška kluba, ovaj osmogodišnji ugovor mi daje mirnoću, znam da imam podršku jednog od najboljih klubova kod nas. Nema tu nekih velikih financija, ali podrške i te kako ima, a ja želim biti uzor mlađima, da djeca dolaze na atletiku zbog mene – zaključio je Filip.

Foto: Tomislav Gabelic/24sata

Foto: Tomislav Gabelic/24sata

Više saznajte na izvornom linku: Tomislav Gabelić – Gromada iz Livna želi medalju iz Tokija: Kuglu baca 22 metra / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.