Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san

Grožđe sadrži antioksidanse i djeluje kao prirodni tonik organizma, koji odlično utiče na mozak, čime usporava starenje i sprečava demenciju. Crno grožđe je naročito zdravo i tokom ljeta treba ga jesti što češće zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, ali i obilja biljnih vlakana, kalcija i željeza.

Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Osim što osvježava, grožđe je i lijek za čišćenje krvi, liječi upalne procese, regulira varenje, uklanjanje masnih naslaga, uklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija.

Svježi sok sadrži mnoge ljekovite sastojke pa predstavlja odličan čistač jetre, koji pomaže i pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela. Grožđe je fantastično i za dijetu, koja se drži 20 dana. Preporučeno je da se jede najviše dva kilograma grožđa dnevno, bolje crnog jer čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što skida višak kilograma već i regulira varenje i apetit.

Izvor: avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.