Ministrica Ankica Gudeljević danas je učestvovala na virtualnom sastanku ambasadora EU zemalja. Sastanak je organizirala delegacija Evropske unije u BiH, a poseban akcent je stavljen na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Gudeljević je podsjetila da je BiH prva potpisala ugovor sa COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor sa Austrijom za nabavu EU cjepiva, a što je direktna nadležnost njenog ministarstva te dodala da su sve donacije vakcina ali i ostalih zdravstvenih protumjera išle preko ministarstva čiji sektor za zdravstvo danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno pravne obveze države bile u najkraćem roku okončane.

Govoreći o brojkama istaknula je da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza cjepiva.

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno: 213.822 doze cjepiva. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske.

I konačno govoreći o izravnim nabavama, RS je nabavila 42.000 cjepiva.

(Klix.ba)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: