Jemen bi mogla da pogodi najteža glad u prethodnih nekoliko decenija, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres), te pozvao zaraćene strane u toj zemlji da obustave nasilje.
Prema njegovim riječima, nivo humanitarne krize u Jemenu “ne ostavlja prostor za zadovoljstvo” i neophodno je stvaranje atmosfere za prestanak sukoba, prenio je AP.

Gutereš je pozvao međunarodnu koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja podržava jemensku vladu, i pobunjenike iz pokreta Huti da “prevaziđu prepreke i razlike” na pregovorima uz posredstvo UN, zakazanim za novembar.

Kako je rekao, “nasilje mora da bude obustavljeno svuda, a momentalno oko ključne infrastrukture i gusto naseljenih oblasti”.

UN su prošle nedelje upozorile da Jemenu prijeti velika opasnost od gladi koja bi mogla da pogodi 14 miliona ljudi, polovinu stanovništva te najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su pobunjenici iz pokreta Huti zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Sukob je eskalirao 2015. godine kada se Saudijska Arabija, sa svojim saveznicima, uplela u rat protiv pobunjenika koje podržava Iran.

U sukobima je poginulo više od 10.000 ljudi, a milioni su raseljeni.