Hafiz Nedim Botić: Hifz te nauči važnim životnim lekcijama

E. Hasanagić / biscani.net

Pored medijskog prostora kojeg ponajviše zauzima politika i žuta štampa, odlučili smo da osvježimo medijski sadržaj mladim ljudima, koji su doprinijeli i doprinose društvu svojim aktivnim radom.

Ovaj put odlučili smo se da popričamo sa hafizom Nedimom Botićem, koji svakodnevno na svome facebook profilu piše motivacione poruke kreirane kroz prizmu vjere, koje ih ustvari još više jačaju. Hafiz Botić je, kako kaže, prošao kroz jako težak život. Od bolesti, teških životnih situacija, pa do danas kada je izlaz iz svega našao u vjeri, a sa tim i uspjeh u svome životu.

Nedim je zajedno sa još nekoliko hafiza pokrenuo i web stranicu na kojoj se nalaze motivacione poruke za sve one koji žele početi sa učenjem hifza (učenje Kur’ana napamet).

Za portal biscani.net govori: hafiz Nedim Botić; razgovarao Elvedin Hasanagić: 

Esselamu alejkum hafize. Možete li kazati šta Vas je postaklo na učenje hifza, i kad je to sve počelo?
 
Alejkumus selam, vama i vašim čitateljima. Od prvih dana mog povratka vjeri, Kur’an me je fascinirao i imao sam neku duboku želju da ga učim napamet. To se sve desilo relativno kasno, jer sam prvi put u džamiju ušao u svojoj 21. godini, u ramazanu 2004. godine.
Bihać je grad za koji me vežu mnoge lijepe uspomene, a jedna od njih je i početak učenja Kur’ana napamet. Dan u kojem sam saznao da sam primljen na Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je jedan od najradosnijih u mom životu. Ispostavit će se kasnije da će se studij na toj visokoškolskoj instituciji višestruko isplatiti. U tim momentima, nisam uopće razmišljao o hifzu, učenju napamet jer mi se to činilo kao prevelik poduhvat. Išao sam korak po korak, doslovno od početka, i napredovao polako.
Zbog moje bolesti koja je duže potrajala, s aktivnim učenjem hifza Kur’ana sam započeo tek 2009. u sekciji hifza na IPF-u u Bihaću kod dr. Hajrudina Hodžića. Njegova uloga je u svemu tome bila jako bitna jer sam pod njegovim mentorstvom naučio sufaru, tedžvid i započeo put hifza.
Nakon dolaska u Sarajevo sam nastavio s učenjem i preslušavanjem pred dr. hfz. Dževadom Hrvačićem, profesorom kiraeta (učenja Kur’ana) u Gazi Husrev-begovoj medresi. Pred hfz. Hrvačićem sam završio i preslušao čitav Kur’an napamet, i ponosan sam što mi je on muhafiz. Zaista je bio divan učitelj u svakom pogledu, ohrabrivao, ali i konstruktivno kritikovao, upućivao, ali i opominjao.
 
Vjerujem da nije bilo lahko doći do časne titule hafiza, međutim, šta je osnovna misao koja Vas je poticala za učenje, jer koliko znam, osnova kod učenja hifza je ponavljanje?
 
Vjera je za mene bila poput svitanja zore, nova stranica u životu, neopisiva sreća. Na početku, nisam još znao učiti arapska slova, pa sam onda počeo napamet učiti prijevod Kur’ana. Od malih nogu sam volio knjige i čitanje, čitao sam sve, od stripova, pa nadalje. Vjera je tu ljubav prema knjizi dodatno naglasila, jer je stjecanje nauke i čitanje ibadet, bogougodno djelo, a znamo i da je prvi objavljeni ajet iz Kur’ana: „Ikre – čitaj, uči, iščitavaj“.
 
Postati hafiz Kur’ana je oduvijek bio moj san, najveća želja. Put do titule hafiza Kur’ana traje godinama, i zahtijeva hiljade sati učenja i ponavljanja, bude tu mnogo odricanja i žrtve. Hifz te nauči važnim životnim lekcijama, posebno o tome da odložiš zadovoljstvo, da radiš ustrajno, da ne odustaješ. Nije bilo uvijek lahko učiti, posebno jer se znaju desiti pad motivacije, periodi lijenosti i osjećaj da je ovo nešto preteško. Više sam puta pravio pauze u učenju, a svaka pauza te vrati unazad. Ipak, nisam nikad odustao, već bih uvijek iznova počinjao i ponavljao. Najveći problem nije bilo naučiti stranice napamet, već učvrstiti ih u pamćenju i ustrajati u ponavljanju. Jedino ustrajnim ponavljanjem iz dana u dan se osigurava kvalitet hifza.
 
Šta ukoliko neko odluči početi sa učenjem hifza, i u trenutku da tako kažem izgubi volju, ili vidi da ne može tako lahko pamtiti, a želi to?
Moj savjet svima koji žele da nauče Kur’an jeste da nikad ne gube nadu, da nikad nije kasno, i da idu korak po korak, postepeno i bez žurbe. Hifz Kur’ana je cjeloživotni proces ponavljanja, učenja, razmišljanja i primjene naučenog. Samo polako i bez opterećenja.
Svaki početak, a tako i početak učenja hifza zna biti jako težak. Mozak nije naviknut na učenje i pamćenje, pa je potreban period navikavanja. Treba se navići na rutinu učenja, ponavljanja, izgovaranja. Sluh nije još naviknut na zvuk Kur’ana, jezik se muči i “lomi” da izgovori i ponovi riječi na stranom, arapskom jeziku.
Hifz Kur’ana je za mozak i srce, sličan učinku teretane i dizanja tegova na tijelo. Prvi put kad odete u teretanu, vi možete mislite da može podići 100 kg na benču, ali kad dođeš tamo, vidiš da to nije baš jednostavno. prenaglite i poželite nešto na brzinu, nećete ništa postići, ali ako idete postepeno, korak po korak, vi ćete ojačati i napraviti rezultat. To je i važna lekcija u svemu u životu.
Sa vremenom, učenje Kur’ana postaje sve lakše i lakše. Na početku za učenje nove stranice treba i po sat vremena, a kasnije i pet puta manje, po deset do petnaest minuta. Učenik će primijetiti da mu Allah olakšava druženje sa Kur’anom, on sve lakše uči, pamti i ponavlja. Njegov kapacitet pamćenja i memorija ojačaju mnogostruko i u stanju je da sa lahkoćom uči ono što mu je u početku bilo nezamislivo.
Često smo na vašem facebooku i kroz druge intervjue mogli čitati i slušati da Vam je kroz život bilo i teško, i bili ste bolesni; kako je sve to utiecalo na Vašu želju za učenjem, i da li ste upravo u tome pronalazili izlaz iz svih briga?
 
U životu sam dugo bio na dnu, i psihički i fizički, duhovno i materijalno. Odrastao sam i većinu života živio u teškim uvjetima, u maloj kućici, bez osnovnih uvjeta za život, čak i bez električne energije, sa samohranom majkom, bez stalnih primanja. Od osmog razreda pa narednih deset godina smo se borili sa teškom bolesti koja me dovela na rub smrti, pa do neizvjesnog oporavka, borbe sa traumama i depresijom, suočavanja sa stvarnošću, nezaposlenošću i besperspektivnošću. Danas, hvala Bogu, sam zdrav, porodični čovjek, i imam stvari i mogućnosti o kojima sam nekada samo sanjao. Kroz sve to, vjera je bila pokretač, vjetar u leđa i utjeha u tegobama.
Kad sam prolazio kroz teške trenutke, pitao sam zašto prolazim kroz ovo sve? Kasnije sam došao do zaključka da možda mogu nekome pomoći koji prolazi kroz slične situacije. Mogu nekoga inspirisati, ohrabriti, motivisati da ne odustane. I zato gdje god otišao, govorim o tome da problemi nisu kraj, siromaštvo nije kraj, bolest nije kraj. Uvijek se nađe rješenje, i ne samo to. Vidimo da smo kroz probleme dosta naučili, promijenili se nabolje, da su oni puno toga uzeli, ali i dali. Nastojim da ljudima pružim ono što nam ponajviše fali danas. Fali nam nade i utjehe. Fali nam topline i ljubavi.
 
 Predstavili ste Vaš projekat „Hifz.ba“, pa možete li kazati o njemu, ciljevi, planovi za dalje?
 
Nedavno smo pokrenuli portal „Hifz.ba“, namijenjenog svima koji uče (ili će učiti) hifz Kur’ana, i koji žele da saznaju više o ovom procesu i Kur’anu. Ovo je zaista ispunjenje sna, jer se time popunjava medijska praznina i radi na polju širenja Knjige koja je meni, i mnogima promijenila život nabolje. Na portalu ćete moći čitati savjete, motivacione tekstove, životne priče, vijesti, biografije, i mnogo toga vezanog za hifz i hafize.
Redakciju portala Hifz.ba čine: hafiza Halima Ljutić, hafiza Zekija Krvavac, kurra hafiz Admir Husić i moja malenkost koji vršim i ulogu urednika. Na portalu imamo još posla u smislu unapređenja i dizajna i sadržaja, pa pozivamo sve vas da se javite sa savjetima, kritikama, sugestijama, prijedlozima, tekstovima. Zahvaljujemo se ujedno svima koji su do sada podržali i prate naš rad.
Idući plan, na kojem radimo, je izrada engleske verzije portala, kako bismo doprli do što šireg kruga čitalaca. Jer proces učenja hifza u BiH je po mnogo čemu specifičan, i to u svjetskim okvirima, a o tome se zaista vani malo zna. Naime, kandidat da bi dobio diplomu hafiza Kur’ana u BiH, mora da cijeli Kur’an prouči napamet za ne više od 15 dana, tj. najmanje da svaki dan uči po 2 džuza (40 stranica) pred Komisijom Rijaseta IZ koju čine sedam eminetnih hafiza Kur’ana. To zahtijeva ogroman napor i muhafiza i učenika, svakodnevno učenje po više sati, teške pripreme, ali kao rezultat dobijemo neke od ‘najkvalitetnijih’ čuvara Kur’ana na svijetu. Sa te strane, naša zemlja se ima čime ponositi i do sada je 386 kandidata položilo ovaj ispit. Ovo je u svjetskim okvirima raritet, jer je dosta zahtjevniji proces od onoga recimo u arapskom svijetu gdje se od kandidata ne zahtijeva da prouče odjednom cijeli Kur’an, već je dovoljno da cijeli Kur’an prouče samo pred učiteljem, bez vremenskoj ograničenja.
 
Zahvaljujemo se hafizu Nedimu Botiću na izdvojenom vremenu, te se iskreno nadamo da će vam neki savjeti hafiza Botića pomoći u vašem životu, te da ćete možda samo sebe uvjeriti da nije uvijek sve tako crno, i da izlaz postoji samo ukoliko ga želimo potražiti.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...