Upadate kao hajduci. Neka vam je to ime. Junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo, prkos moćnome zaštitu slabome. Klub neka se Hajduk zove, pričao je profesor Barač u “Velome mistu”.

Ostalo je povijest. A ona je duga 109 godina.

Jedan od najstarijih živućih nogometaša Hajduka Bogdan Kragić (86) s posebnim veseljem iščekuje svaki rođendan svog kluba. Pripada generaciji koja je odrasla i živjela uz Hajduk, a ne samo igrala u njemu, a s klubom su nastavljali živjeti i nakon što su se povukli u igračku mirovinu.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Šjor Bogdan i danas često ide na utakmice, doduše ne tako često kao prije, a na zadnjem prvenstvenom ogledu Hajduka i Lokomotive uručen mu je dres s brojem 151, koji simbolizira broj utakmica odigranih za Hajduk. Prije šest mjeseci dobio je i posebno priznanje kao najstariji živući polaznik Akademije Luka Kaliterna koji je osvojio seniorski naslov prvaka s Hajdukom.

– Mi Hajdukovci smo svi zaljubljeni u ovaj klub. Čim dođeš u Hajduka odma’ si vesel’, a sretan sam posebno što sam dobio nagradu koja nosi ime po barba Luki Kaliterni. Sad mogu i umrit’ – kazao je šjor Bogdan, koga je upravo legendarni trener pozvao na prve treninge.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Hajduk je nama djeci rođenoj u Splitu bio sve. Mene je s 15 godina barba Luka vidio kako igram na livadi i poznao me na trening skupa s Jolom Vidoševićem i Antom Bićom Mladinićem. Sva djeca iz Plinarske ulice željela su igrati u Hajduku, ali nisu mogli, samo najbolji su dobivali prilike, a nas trojica smo bili njegovi ljubimci.

Iz tih vremena kada se rijetko odlazilo iz Splita, šjor Bogdan pamti brojna putovanja s Hajdukom i odlaske na turneje.

– Na putovanjima je bila najbolja atmosfera, smijeh, šale, pjesma, lijepe žene, nezaboravni događaji…. Sjećam se jednom zgodom nas je trener postrojio i pitao zbog čega smo zakasnili na sastanak. Rekao je da smo sigurno bili ‘na ženske’. Neko je rekao da nismo, nego da smo svi bili u galeriji pa su svi prasnuli u smjeh… Obzirom da je moja obitelj stara splitska obitelj, po kakvima su se i ulice nazivale, živjeli smo u Kragićevoj ulici. Dok sam igrao u Austriji pitali su me jednom za osnovne podatke, i kad su vidjeli da se prezivam Kragić te da živim u Kragićevoj ulici, pitali su se kako je to moguće. Rekao sam im da sam ja jako popularna i poznata osoba u Splitu, i povjerovali su mi, ha, ha, ha…

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Šjor Bogdan se posebno dobro sjeća utakmica iz rane mladosti, kao i legendarnih igrača.

– Sjećam se da smo dobili Slaviju 1-0 nakon što su oni par dana ranije dobili Dinamoa 2-1, a najdraža utakmica koju sam gledao u živo mi je utakmica Hajduka protiv jedne od najboljih sovjetskih momčadi CDK, odmah nakon završetka rata. Sudac je krao za njih toliko da se cijeli stadion digao na noge, bio je to veliki skandal… Od igrača sam naviše volio gledati Franu Matošića, Bernarda Vukasa i mog susjeda Vladimira Bearu… Na žalost sad su svi pokojni…

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Danas će Hajduk svečano obilježiti 109. rođendan kluba, među ostalim i polaganjem vijenaca za sve prminule nogometaše Hajduka na groblju Lovrinac. Nema sumnje da će se svojih prijatelja i suigrača prisjetiti i barba Bogdan…

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Više saznajte na izvornom linku: Tomislav Gabelić – Hajduče, sretan ti 109. rođendan! / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.