KADA je Marijan Kustić, šef HNS-a, na Poljud pod pokroviteljstvom politike uveo kompletnu vrhušku Saveza, izuzev fiktivnog predsjednika Davora Šukera koji je nebitan za priču, postalo je jasno da će pregovori s Hajdukom biti pitanje formalnosti.

Nakon što su godinama izbjegavali fotelje u HNS-u i tražili izgon inkriminiranih kadrova i politike iz najužeg vodstva hrvatskog nogometa, čelnici Hajduka našli su se s njima za istim stolom, a uskoro će dijeliti i fotelje u središnjici. Uvjeti koji su davno postavljeni nogometnoj organizaciji iz Splita postali su puno fleksibilniji, a HNS i Hajduk namjeravaju međusobne probleme nagomilane proteklog desetljeća riješiti na još par sastanaka. 

Prvi je danas održan u Zagrebu, odazvali su se svi klubovi jer tema je bila rehabilitacija Udruge prvoligaša koja se ugasila nakon fajta Igora Štimca i Rene Sinovčića za vlast u HNS-u, a u svom kraju služila je većinom skupljanju glasova za završnu skupštinu i obračun Štimca i Zdravka Mamića. 

Klubovi trebaju tražiti novo otvaranje pregovora o komercijalnim ugovorima

Hajduk je na sastanak došao s 19 stranica power pointa, a prezentaciju je odradio Lukša Jakobušić, dopredsjednik kluba, koji je u 15 minuta izrecitirao općepoznate činjenice o problemima domaće lige.

Nema sponzora, nema većinom ni publike, infrastruktura je očajna izuzev travnjaka, brend lige je potpuno nerazvijen, novac od TV prava zanemariv, a klubovi nemaju  nikakav utjecaj ni prava. Logično je da se nakon ovakvog niza postavlja pitanje funkcionira li u našoj ligi bilo što, a Hajduk je kao ključne pluseve naveo kvalitetne igrače, relativno dobar koeficijent, razvojnu ligu koja od 2020. godine polovicu svojih klubova šalje u europska pretkola i pozitivno okruženje u kojem je nogomet nacionalni sport broj jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ključno pitanje oko kojeg se sve vrti je novac. Danska ima skoro 30 puta veću zaradu od TV prava, a Izrael deset puta veću unatoč neatraktivnijoj ligi. Nevjerojatno malo novca vrti se oko TV prava za HNL i logično je da klubovi postave pitanja i zatraže na uvid sve ugovore koje dosad, indikativno, nisu imali prilike vidjeti.

Hajduk smatra da klubovi trebaju Udrugu prvoligaša izdvojenu iz pogona HNS-a, kao i da trebaju zahtijevati proširenje ovlasti, pravo na upravljanje ligom, vlastiti menadžment i interne akte te pravo na raspolaganje TV pravima i komercijalnim pravima lige. Hajduk zasad predlaže da klubovi ponovno otvore pregovore o komercijalnim ugovorima koji su sklopljeni za ligu, a klubovima donose zanemarive iznose, dok su na europskim tržištu TV prava ključna stavka budžeta.

Novi sastanak očekuje se u rujnu, a potom bi klubovi trebali glasati o povratku Udruge prvoligaša.

Prezentaciju Hajduka možete pogledati OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr