Dva suca, dvije emisije na dvije televizije i dva različita mišljenja. I ne događa se prvi put.

Marijo Strahonja, bivši sudac i suradnik HTV-a, razilazio se u procjeni penala za Hajduk u utakmici protiv Rijeke (1-1) s Igorom Pristovnikom, potom i s Draženkom Kovačićem, stručnjakom s HNTV-a u situaciji na utakmici Hajduka i Intera (3-1) oko mogućeg penala za Hajduk.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

I ovaj tjedan zaratili su s mišljenjima Strahonja i Kovačić, a opet je u pitanju bila utakmica Hajduka. Radilo se, naime, o prvom golu Osijeka, onom Mihaela Žapera iz 43. minute i pitanju je li njegov suigrač Dmitro Lopa iz zaleđa utjecao na igru i tako omeo domaćeg golmana Marina Ljubića.

– Osijekov napadač djelomično je svojom reakcijom utjecao na golmana. Znamo često da u takvim situacijama govorom tijela igrači pokažu da ne žele utjecati na igru, no ovo saginjanje jest – kazao je Strahonja i pozvao se na Uefin videoisječak L13 koji je vrlo sličan toj situaciji.

NEMA NI JAIRA PROTIV DINAMA

Hajdukov dragulj je dobio tri utakmice kazne zbog Osijeka!

Kovačić je, pak, smatrao da je sve čisto i, zanimljivo, ponudio drugi videoisječak koji mu to daje za pravo jer je Lopa bio predaleko od golmana.

– Igrač koji je udaljen od golmana dovoljno daleko, recimo 10 metara i više, ne ometa ga – pojasnio je Kovačić.

Foto: arenasport/screenshot

Kako to obično biva, pravila su se promijenila, isječak L13 od lipnja više nije na snazi i Strahonja s tim očito nije bio upoznat. I to je razljutilo šefa sudačke komisije HNS-a Antu Kulušića.

– Sporna situacija u Splitu daje potpuno pravo sucu jer igrač koji je bio u zaleđu nije utjecao na gol. Kovačić je kao sudački ekspert i instruktor HNS-a to jako lijepo objasnio. Svi koji smo dio Komisije za suce uvijek stojimo na raspolaganju svima koji se bave sudačkom problematikom. Na ovakav način radi se šteta svima, od HTV-a do HNS-a i sudačke organizacije, a najviše nogometu – rekao je Kulušić za Sportske novosti.

SUDAČKA ANALIZA

Osijek nije trebao zabiti ni gol, a Hajduk je oštećen i za penal

A onda je opleo po javnoj televiziji…

– Nije mi jasno kako si javna televizija može dopustiti da u eter pušta neistine i tako obmanjuje javnost? Onaj tko komentira tako važne stvari na javnoj televiziji mora biti dobro educiran, ali i znati koja su pravila aktualna, a koja nisu. Ne postoji termin “djelomično utječe na golmana”. Ili utječe ili ne utječe. Zamislite da netko kaže da je lopta djelomično prešla crtu – kaže Kulušić.

Strahonja i Kovačić razilazili su se i u procjeni sporne situacije na istoj utakmici iz 71. minute kad se Jairo sudario s Boškom Šutalom. Sudac Igor Pajač nije dosudio penal za Hajduk. Strahonja je procijenio da je pogriješio, a Kovačić da nije.

Foto: arenasport/screenshot

Jedva čekamo sljedeće kolo…

Izvor: Josip Tolić / 24sata.hr