Halilović: Zatražili smo pomoć FBI-a u rješavanju slučaja ubistva policajaca u Sarajevu

Klix.ba

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će se raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo, počela je jutros, a poslanicima se obratio policijski komesar Mevludin Halilović navodeći da je MUP KS zatražio pomoć i od FBI-a u rješavanju slučaja ubistva dvojice policajaca u Sarajevu.
Halilović je rekao da postoji zakonski okvir za djelovanje i viših institucija kada je riječ o krivičnim djelima organizovanog kriminala.

Posebno je naveo da je riječ o djelima kojima se mogu baviti i Federalna uprava policije (FUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali i Tužilaštvo BiH. Kako kaže, postoji zakonski okvir, ali je upitno koliko je on primjenjivan.

Halilović nije mogao odgovoriti na pitanje da li će slučaj ubistva dva policajca preuzeti Tužilaštvo BiH. On je rekao da je postojala ideja da istragu od sarajevske policije preuzme SIPA, ali da ona i dalje ostane u nadležnosti Tužilaštva KS.

MUP KS nije pristao na to, a kako kaže Halilović, na prijenos predmeta pristat će kada Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH postignu dogovor. Na taj način istragu bi vodila SIPA-a uz podršku MUP-a KS, FUP-a i MUP-a RS.

“Nadležne institucije koje su zakonom pozvane moraju početi raditi svoj posao. Tužilaštvo BiH preuzima određene predmete u manje složenim krivičnim djelima dok u ovom slučaju u kojem su ubijena dva policijska službenika ne preuzimaju”, rekao je Halilović

Naveo je da je sigurnosna situacija eskalirala ubistvom dva policijska službenika i pozvao da se nadležni aktiviraju kako bi se riješio slučaj.

“Mi smo predložili određene mjere koje su u saradnji s pojedinim poslanicima uobličene pa smo predložili kratkoročne i dugoročne mjere. To se odnosi na nabavku opreme, oružja. Sve što smo tražili smo dobili”, rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, MUP KS je u prethodne tri godine nabavio 200 pušaka.

“Puške su isporučene krajem 2017. godine. Izvršena je obuka policijskih službenika u vezi s korištenjem tog oružja. To je jurišno oružje”, istakao je Halilović.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...