Nakon hapšenja premijera FBiH Fadila Novalića oglasili su mnogi, pa i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji smatra da je ovo hapšenje nastavak udara Tužilaštva BiH na Bošnjake.

“Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića i da se ne sakriva iza fraza o ‘potrebama tajnosti zbog zaštite istrage’. Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije R BiH”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

On pita ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere “Respiratori” po “komandnoj odgovornosti“, zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH?

“Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužilaštvo BiH je na protivzakonit način kukavički amnestiralo rukovodstvo RS koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organizovalo protivustavan referendum pred izbore 2018 godine. Na očigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan. Možemo zamisliti šta bi se desilo sa Bošnjacima da su napravili sličnu stvar?!”, navodi Izetbegović u svojoj reakciji.

Aktuelnu situaciju je kratko komentirao i Hamdija Lipovača, bivši načelnik Općine Bihać i premijer Unsko – sanskog kantona. Prenosimo Lipovačin post sa Facebooka u cijelosti:

“Kad se silom po Krajini upada u kuce, upiru puske u djecu, hapsi i voda premijer i ministar MUP iz SDP, onda je to udar na kriminal, a kad to u puno blazoj formi urade premijeru iz SDA, onda je to udar na Bosnjake. A ko mi je kriv sto nisam Bakirov Bosnjak!”