Članica IDK studio iz Bihaća okuplja tim mladih i ambicioznih ljudi koji kontinuirano rade na svom karijernom unapređivanju. Jedna od njih je i Hamida Hervić, softver developer u kompaniji IDK iz Bihaća koja je s nama podijelila svoju priču.

„Ako ste baš vi najpametnija osoba u sobi, onda se nalazite u pogrešnoj sobi.” – je citat kojim se uvijek vodim. Postavite sebi cilj, zamislite gdje želite biti, šta želite postići i svaki dan ostvarujte po malo. Ne treba da budete bolji od drugih i da se takmičite sa njima, već da budete bolji od sebe i ako ste se bar za milimetar pomjerili u odnosu na prošli dan, uspjeli ste.

Studiranje na Ekonomskom fakultetetu me naučilo da konkurentnost na tržištu zavisi od mnogo faktora od kojih na neke možete uticati, a na neke ne možete. Još u to vrijeme sam sebe posmatrala kao proizvod koji je u pripremi za tržište što me natjeralo na učestvovanje u radionicama, praksama, volontiranjima i kursevima. Sve su to bile pripreme koje su mi pomogle i pomažu da se ostvarim kao osoba u poslovnom i privatnom svijetu.

Programiranje sam počela učiti sama, spontano i bez ikakvih planova, početkom zadnje godine fakulteta, što mi je pomoglo da bolje razumijem neke stvari na fakultetu koje su doticale marketing, digitalni svijet i pogled korisnika na sve to.

Diploma mi je otvorila mnoga vrata koja sam ja, srećom i na vrijeme, sama zatvorila i otvorila jedna druga koja će mi pomoći i donijeti puno više nego sva ova zajedno koja sam zatvorila. Ova novootvorena vrata su podrazumijevala praksu koju sam obavila u IDK Studiu nakon koje sam vrlo brzo dobila stalni posao i tako ušla u svijet software developmenta.

Budete jako zadovoljni kada radite posao gdje možete da iskoristite sve ono što ste učili tokom svog dugogodišnjeg školovanja. Kad-tad će vam trebati onaj korijen o kojem svi govore da ga neće tražiti kad budu kupovali sir, trebaće vam i onaj član za rod u njemačkom jeziku, pravila iz engleskog, gramatika bosanskog jezika itd.. Najbitnija stvar u tome svemu jeste, ako niste znali, da ćete naučiti, napredovati i raditi na sebi i samim tim graditi stepenice koje ćete kasnije koristi kao sredstvo uspona i uspjeha.

Okružena sam  pametnim kolegicama i kolegama od kojih svakodnevno dobivam pomoć i učim, te se trudim da i ja vratim uloženo. Sa druge strane, trebamo znati koliko vrijedimo i po tome postupati i ponašati se, te ne trebamo tolerisati stvari koje nisu dobre.

Pored svih obaveza i želje za napretkom, svakako treba da nađemo vremena za sebe, odmorimo se, budemo fizički aktivni i napunimo baterije za nove izazove. Ovo će nam pomoći da budemo produktivniji i radimo stvari bolje.

Posao software developera je ciklus konstantnog učenja i napredovanja koji zahtijeva dobru komunikaciju, spremnost na primanje i davanje pomoći, a veliki problem je veliki izazov, ako gledate na pravi način.