Samo dan nakon nastupa u Zenici razgovarali smo sa Hankom Paldum, jedinom bh. divom, koja glasom, pjesmama karizmom, i pozitivnom energijom širi ljubav, spaja ljude, ruši granice nepovjerenja, a širi uzajmno poštovanje i ljubav.

-Bio je to zaista jedan fantastičan koncert, jedna fenomenalna noć, za koju su mi sami Zeničani rekli da se još tako nešto nije desilo u njihovom gradu, a bilo je preko 20 000 ljudi. A, ja sam naravno presretna zbog toga – rekla nam je na početku razgovora.

Da li je taj koncert na neki način bio uvertira za obilježavanje Vaših 45 godina postojanja i rada na estradi?

-Prije bi rekla da je to uvertira za moju novu mladost, koja me nekako još više održava u životu i daje mi neku novu neobjašnjivu snagu.

Kada smo već kod mladosti, iskreno, da li ste nešto radili na sebi, po pitanju plastične hirurgije?

-Nisam dragog mi Allaha, šta je sa tobom. Ma, ni botoks nisam radila. A, ove koje se botoksiraju izgledaju kao hodajuće porculanske lutke. Ne mogu normalno ni da pričaju, a ni da se smiju.

Od koga ste naslijedili gene vječne mladosti?

-Od moje rahmetli mame. Ona mi je umrla u osamdesetoj godini života i to bez ijedne bore na licu.

Objavili ste novu pjesmu koja je posvećena BiH. Interesantno da ju je radio Milić Vukašinović, „krivac“ za Vaše velike hitove nastale prije više od 30 godina?

-Milić i ja smo oduvijek bili u kontaktu, nekad manje, a nekad više. Međutim, već dugo nam se nije bila desila neka dobra pjesma, sve do ovog momenta. Tako mi je prije možda dva mjeseca poslao pjesmu, tekst mi se učinio veoma zanimljiv, a posebno je pogodna za ovo današnje vrijeme. Mislim, dakle, na vrijeme i situaciju kada neki pokušavaju da opet rade protiv BiH, da rovare protiv njene opstojnosti. Ovo je pjesma za one koji vole BiH, a opomena za one koji je ne vole.

Da li možete danas da kažete da ste postigla sve u životu i da nema dalje?

-Ja sam osoba koja misli da se uvijek može bolje i više, ali to nije samo na meni već na božijem preodređenju. Ja se trudim da budem uvijek perfektna, a to ljudi prepoznaju i ostavlja traga. Samo zdravlja i ova pamet koju imam da me služi, a treba i mudrosti. A, koliko sam mudra ne znam, jer sam ja uvijek otvorena i direktna, a ponekad to i nije dobro. Ja sam zadovolnja veoma sa sobom i to me drži na zemlji.

Iza Vas je 45 godina postojanja i rada na estradi. Da li se možete sjetiti Vašeg prvog honorara i kako ste ga potrošili?

-Jaoooooj, dragi Bato odakle ti samo to pitanje. Ma, veze nemam nakon toliko godina. Moji prvi honorari su bili od Radio Sarajeva, kada sam počela da pjevam na javnim snimanjima, ali morao si potpisati ugovor, pa tek nakon par sedmica ili mjeseci dobiješ novac, a tada su to bili neki milioni. Uhhhh, da se danas plaća u milionima. A, novac sam valjda potrošila na neku lijepu haljinu.

Šta se dešava u privatnom životu Hanke Paldum…, nova ljubav…?

-Ja samo toliko sretna i zadovoljna da ljubavi imam svaki dan. Svaki moj nastup prepun je ljubavi, dajem, poklanjam, ali i primam od publike. A, na tu ljubav na koju ti misliš, a misliš na to da li imam muškarca pored sebe, ja u posljednje vrijeme gledam tursku seriju „Ertugrul“, e pa kad bi naišla na tipa poput njega, taj bi me mogao osvojiti. Ne izgledom već njegovim karakterom i pogledom na život.

Kako i na koji način ćete obilježiti Vaših 45 godina estradnog života?

-U Zagrebu, 14.oktobra u Lisinksom bit će veliki koncert, a prije toga najvjerovatnije u sarajevskoj Vijećnici ću održati jedan divan perfomans. Bit će to zaista nešto posebno.

Stječe se utisak da se opet polako, ali sigurno, vraća vrijeme dobre pjesme, pa tako pjevači poput Vas, Dragane Mirković, Ane Bekute, opet prave velike koncerte sa velikom posjetom…?

-Sve što vrijedi to i ostaje. Sjetim se često rahmetli Himze Polovine koji je znao reći kada bi se pojavila neka nova pjevačica sumnjivih vokalnih mogućnosti: „Polahko, sve će to vrijeme prosijati. Isto kao sito, sve što vrijedi ostat će, a sve ostalo propast će“.

Odmor, ljeto, more?

-Ma, ne idem ti ja ni na odmor, ni na more. Meni je odmor kada se odmaram u svojoj kući, okružena mojom djecom i unucima, ali i kad sam sama. Veoma često poželim da sam sama, da malo čitam, da šutim, razmišljam.

Da li se možda plašite reakcije „sa druge strane“, da Vas zbog ove nove pjesme opet ne počnu prozivati, pokazivati prstom na da ste nacinalista?

-Ako će me zbog ove pjesme okarakterisati kao nacinalistu, onda će mi vjeruj mi, biti zaista drago. Neka samo napadaju. Ja samo volim svoj narod, svoje ognjište i svoj kućni prag. A, takvi koji tako misle su samo za neuropsihijatrije. Ali, kad smo već kod toga, sjetih se moje drage prijateljice i nekada jako popularne voditeljice na TV Sarajevo Mirjane Jančić, i njenog supruga Mire koji je kao diplomata radio u Italiji. Na samom početku moje karijere taj isti Miro mi je rekao da sam veliki talenat i da ću biti veliki pjevač. „Kada bude na tvojim pločama i plakatima stajalo samo ime HANKA, tad ćeš biti „Hanka Nacinale“, kao što stoji ime Tereza i svi znaju o kome se radi“. Ja to pamtim i to mi je želja oduvijek bila. I sada kada sam postala HANKA NACIONAlE sada treba neko da mi ukalja to ime. Da, sada mogu slobodno da kažem da sam Hanka Nacionale.

Kada Vam se zadnji put neki muškarac udvarao?

-Jaoooj jesi bezobrazan. Pa, šta ja znam, udvaraju mi se non-stop. Moraš da znaš sa kim razgovaraš, nisam ja od nekih tamo koji izmišljaju afere i priče da bi bile u medijima. Ali ti nekad preletiš kao i ja, pa ti kao i meni bude žao i krivo.

 

Izvor vijesti: Šejla Lilić / azra.ba