Haos sa biračkim odborima: Oglasio se i CIK

Vijesti.ba

Uprkos apelima domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, izborni proces u BiH prate brojne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH.

Posljednja u nizu uočenih nepravilnosti, prema saznanjima Vijesti.ba, odnosi se na nezakonite procedure prilikom imenovanja biračkih odbora. Kako saznajemo, pojedini politički subjekti zatražili su zbog toga odgađanje izbora.

Prema našim saznanjima, prigovori su upućeni CIK-u BiH, ali i drugim releventnim međunarodnim institucijama.

U jednom od takvih dopisa navedeno je da na lokacijama pojedinih biračkih mjesta, odnosno u cijelim izbornim jedinicama nisu provedene procedure imenovanja biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Konkretno nije ispoštovan rok od 30 dana prije održavanja izbora u kojem roku je trebalo imenovati predsjednika, članove i zamjenike biračkih odbora, a u proceduri žrijebanja za kandidate koji su odustali od imenovanja nije poznato po kojim kriterijima je izvršeno imenovanje zamjenskih članova niti je osigurano pravo na prigovor.

Komentar smo zatražili od glasnogovornice CIK-a BiH Makside Pirić, koja nam je kazala kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ove institucije bilo riječi o imenovnju biračkih odbora i odustajanju.

“Mi svakodnevno u nekoj opštini imamo slučaj da neki član ili zamjenik člana biračkog odbora odustane. Čak se i na dan izbora desi da neki član ili zamjenik člana odustane. Opštinska izborna komisija je nadležna za imenovanje zamjenskog člana i da se osigura da se provede izborni proces”, istakla je Pirić u izjavi za Vijesti.ba.

Što se bilo kakvih prigovora tiče, dodala je, njih CIK BiH rješava na svojim sjednicama, kao i bilo kakve zahtjeve.

“Ako bude bilo šta rješavano, javnost će biti upoznata”, naglasila je Pirić.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...