Haos u Venecueli: Povrijeđeno 50-ak osoba, Gvajdo napustio Karakas, CNN blokiran u zemlji

Autor: Al. Ti.

U Venecueli je trenutno stanje haotično, nakon što je samoproglašeni predsjednik Huan Gvajdo (Juan Guaido) pozvao vojsku i građane na oružanu pobunu protiv predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas).

Gvajdo je ispred vojne baze u Karakasu objavio snimak na Twitteru i pozvao na pobunu, ali je zanimljivije bilo to što su se iza njegovih leđa vidjeli vojnici.

Prema izvještaju medija u jednom trenutku na ulicama Karakasa došlo je do žestokog obračuna pristalica Madura i njegovih protivnika, a čuli su se u pucnjevi.

View this post on Instagram

A post shared by Dnevni avaz (@dnevniavaz) on

Prema posljednjim informacijama najmanje 52 osobe su povrijeđene u neredu na ulicama Karakasa, a vlada je naredila da se blokra signal CNN-u u cijeloj državi.

Zanimljivo, signal CNN-a je nestao u trenucima dok se emitirao snimak vojnog vozila kako gazi demonstrante.

Momento exacto cuando el gobierno dictador saca del aire a CNN (en inglés) de la parrilla de programación por cable (canal 706) y censura aún más con Conatel.

¿Alguno tiene duda de que la libertad de expresión no existe en Venezuela? pic.twitter.com/WR0XReOWNW

— Jhomar Lóp[e]z (@JhomarLopez) April 30, 2019

Kao što je poznato podršku Gvajdu u borbi protiv Madura pružio je Donald Tramp i još mnoge zemlje, dok je vojni udar između ostalog osudio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji otvoreno podržava Madura.

Podsjetimo, Gvajdo, čelnik venecuelanske Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, u januaru se pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nikolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim. 

Kao legitimnog predsjednika Venecuele priznalo ga je pedesetak država.

(Autor: Avaz)