Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Bihać uhapsili jednu osobu koja se nalazi na izdržavanju kazne, a zbog sumnje u međunarodnu trgovinu ljudima.

Kako je danas saopćilo Tužilaštvo BiH, hapšenje je izvedeno po nalogu Posebnog odjela za organizovani kriminal, a aktivnosti su realizovane u suradnji sa partnerskim institucijama Hrvatske.

Radi se o istrazi koja se odnosi na nezakonito odvođenje maloljetne osobe sa područja Cazina, pod krinkom zaposlenja u ugostiteljskom objektu na području Austrije, a sa stvarnom namjerom iskorištavanja teškog položaja žrtve radi seksualne eksplotacije.

– Pravosuđe Republike Hrvatske vodi postupak protiv jednog državljanina BiH, a drugi osumnjičeni lišen je slobode jučer jer se nalazio na izdržavanju kazne zatvora. Nakon što bude predat tužilaštvu, postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima. Uz koordinaciju sa nadležnim institucijama, identificiranoj žrtvi je pružena pomoć i skrb nadležnih institucija. Tužilaštvo BiH i partnerske institucije, rade na identificiranju i drugih žrtava u ovom predmetu – naveli su iz Tužilaštva.

Izvor: Faktor.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.