Ima tek 22 godine, zovu ga bosanski Badr Hari, po uzoru na legendu borilačkog sporta, i ide tiho, bez velike pompe, kroz svjetske ringove.

Haris Biber je nakon više od 140 amaterskih pobjeda u profesionalnoj kik-boks karijeri stigao do 16. trijumfa, a moglo se desiti da ispred njegovog nadimka stoji „turski” umjesto “bosanski borac”.

Naime, Haris je dobio ponudu da nastupi za reprezentaciju Turske i priča je umnogome podsjećala na neke druge sportove u kojima su talentirani bh. takmičari postajali državljani drugih zemalja.

Drugačiji put

Ipak, čini se da je Biber izabrao drugačiji put. Nastupit će za reprezentaciju Turske, na takmičenju “Turska protiv ostatka svijeta”, 24. ovog mjeseca, ali sa sobom će ipak imati zastavu naše države.

– Drago mi je da sam dobio ovu priliku. Nastupit ću za Tursku, ali sam im zahvalan što su me razumjeli i dozvolili da se borim pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Takav tretman je dobio i jedan borac iz Azerbejdžana i mi smo kao neki svojevrsni gostujući reprezentativci Turske – kaže Biber za “Dnevni avaz”.

Najveći izazov

S druge strane, Bibera čeka najveći izazov profesionalne karijere. Zna koliko mu može donijeti ovaj nastup. Iskusni Holanđanin Kevin Hesling (Hessling, 32) protivnik je koji zaslužuje respekt.

– Ovo je moj meč karijere. Imam protivnika iz Holandije koji je nastupio u Gloriju (jedna od najjačih profesionalnih organizacija u kik-boksu, op. a.) i to govori samo po sebi. Znam da moram biti najbolji u tom trenutku, jer pobjeda mi može otvoriti mnoga vrata u svijetu ovog sporta.

Mislim da sam potpuno spreman da pružim dobru borbu. Iza mene su pripreme reprezentacije, a nastavio sam naporan rad s mojim trenerom Muhamedom Šabanovićem – rekao je Biber.

Inače, Biberov trener Muhamed Šabanović otac je fudbalera Sarajeva Halida Šabanovića. I sam Halid se uspješno bavio kik-boksom i čak tri puta bio je prvak naše države.

7 

pobjeda nokautom u profesionalnoj karijeri ima Biber, koji je član Kluba borilačkih sportova Gazija
Gym iz Sarajeva Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba