Sve je više napetosti kako se bliži datum Megzita – 31. marta. To je datum kada će britanski princ Hari (35) i njegova supruga Megan Markl (38) službeno napustiti kraljevsku porodicu, prestati da koriste titule i u miru, nadaju se, započeti svoj porodični život u Kanadi sa devetomjesečnim sinom Arčijem.

Poželeli su da sami zarađuju i budu finansijski nezavisni. Naravno, neće zarađivati iz nužde jer čak i ako se odrekne svih uplata koje prima na godišnjem nivou, što je 6,5 miliona funti, Hariju ostaje 30 miliona funti koje je naslijedio, a sama Megan ima bogatstvo procijenjeno na četiri miliona funti, piše Jutarnji.

Međutim, kako su planirali , ako samo zalijepe svoj grb na rokovnike, majice i kačkete, kako se šuškalo, ne gine im zarada jer su kraljevski stručnjaci njihov Saseks Rojal brend procijenili na čak 400 miliona funti.

foto: Profimedia

Nisu “rojal”

Ali 93-godišnja kraljica Elizabeta II prozrela je njihov plan, pa im je brže-bolje zabranila korišćenje brenda Saseks Rojal jer ako su otišli sa službene dužnosti, onda više ne smiju da se predstavljaju kao dio kraljevske porodice. Nisu više – “rojal”.

Ova odluka je došla nakon što su Hari i Megan već potrošili desetine hiljada funti na novu internet stranicu “Saseks Rojal” i počeli da postavljaju na noge humanitarnu organizaciju “Saseks Rojal – Fondacija vojvode i vojvotkinje od Saseksa”.

foto: Profimedia

Hariju, a posebno Megan je ova vijest teško pala. Odlučila je da se povjeri prijateljima i da se požali jer smatra da upotreba imena “ne bi uopšte trebala da bude problem”.

– Nije kao da ćemo se baviti prodajom majica i olovaka – navodno je rekla Megan.

Dosta joj je drame u životu i ljudi koji im govore šta smeju, a šta ne smeju da rade. Samo želi da stvori bolji život za svog sina, a ne profit, preneli s navode mediji.

Oštro pismo

Društvene mreže opet su buknule, a neki su čak predložili da Hari i Megan zaštite ime – Saseks Rojal, jer je primerenije.

Međutim, Saseksi imaju drugi plan. Odlučili su da uzvrate kraljici udarac. Ovaj vikend su objavili novo oštro saopštenje.

Napisali su kako “kraljica ne poseduje reč kraljevski u celom svetu” kao i da oni nisu nikakav presedan u kraljevskoj porodici po pitanju traženja posla jer “članovi kraljevske porodice su i ranije tražili posao izvan institucije”. Mnogi su ovo saopštenje protumačili kao neprijateljsko i uočili nepoštovanje kraljice, dok se opaska “zaposlenih članova kraljevske porodice” navodno odnosi na princeze Beatris i Eugeniju.

Beatris (31) je potpredsjednica odbora za strategije u kompaniji Afiniti, koja se bavi razvijanjem vještačke inteligencije za korišćenje u kol centrima raznih službi za korisnike širom sveta, a Eugenija (29) je direktorka umjetničke galerije Hauser i Virt.

– S obzirom na posebne propise britanske vlade o korišćenju riječi “kraljevski”, dogovoreno je da se njihova neprofitna organizacija koju će javnosti predstaviti na proljeće neće zvati Fond Saseks Rojal – dodala je potparolka.

Kako tvrde neki mediji, Hari i Megan će za ime fonda koristiti sopstvena prezimena, odnosno, Hari će koristiti devojačko prezime svoje pokojne majke, princeze Dajane. Tako da bi nakon proleća trebalo, da se sve njihove platforme i neprofitna organizacija, zovu Markl i Spensers.

Više saznajte na izvornom linku: – HARRY JE PROMIJENIO PREZIME, ODREKAO SE KRALJICE, EVO KAKO SE SADA TAČNO PREZIVA: Britanci su u nevjerici, ZAŠTO?? / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.