Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) uručila je danas kantonalnoj bolnici u Bihaću PCR uređaj za testiranje na Covid-19 u realnom vremenu.

Vlada Austrije platiće i obuku osoblja za rad na PCR uređaju, pa je ukupna vrijednost današnje donacije 75.780 KM.

U okviru regionalnog program Razvojne agencije Austrije, koji sprovodi UNDP u BiH, predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM, saopćeno je iz UNDP-a.

– Program je postavljen kao hitna pomoć, a s ciljem da odgovori na neposredne potrebe bolnica kroz pružanje laboratorijske medicinske opreme koja će se u prvom redu koristiti za dijagnostiku koronavirusa, ali i tuberkuloze, hepatitisa i HIV-a – rekla je Hartman.

Direktor kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić rekao je da će ovaj uređaj omogućiti da se testiranje na Covid-19 sprovodi u Unsko-sanskom kantonu, što do sada nije bilo moguće.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da će PCR uređaj biti od velike koristi i zdravstvenim radnicima i građanima Unsko-sanskog kantona, te zahvalila austrijskoj vladi za ovaj važan doprinos.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.